Spanakopita ( placinta cu spanac)

(4.71/5 - 308 voturi)
50 comentarii


  • Spanakopita ( Placinta cu spanac)
  • Spanakopita ( Placinta cu spanac), Poza 2
  • Spanakopita ( Placinta cu spanac), Poza 3
  • Spanakopita ( Placinta cu spanac), Poza 4
  • Spanakopita ( Placinta cu spanac), Poza 5
  • Spanakopita ( Placinta cu spanac), Poza 6
Tipul rețetei: Altele
Numarul de porții: 8 porții
Timpul de preparare: 30 minute
Timpul de gătire: 40 minute
Gata în: 1 h, 10 m
Dificultate: Ușor

Ingrediente

- 8 –10 foi de foietaj,
- 300 gr.spanac congelat ( pentru spanac proaspat cca 1 kg. ),
- 4-5 fire de ceapa verde,
- 150 gr. branza feta ( tare ),
- 100 gr. mozzarrella ( optional ),
- 3 oua ( 2 oua pentru umplutura si 1 ou pentru uns deasupra ),
- 2-3 linguri smantana grasa,
- 2 linguri marar tocat,
- 50 ml. ulei de masline,
- 50 gr.unt,
- sare si piper.
Observatie: Pentru ca placinta sa va reuseasca este bine sa folositi adevarata branza tip „Feta” greceasca.

Preparare

1. Puneti ceapa tocata intr-o tigaie la foc mediu cu uleiul, pana sa se inmoaie putin, iar apoi adaugati spanacul decongelat
2. Adaugati sare si piper dupa gust.
3. Lasati tigaia pe foc cca15 minute la foc mediu, pentru ca umplutura sa ramana aproape uscata. La sfarsit adaugati mararul taiat marunt.
4. Separat se rade branza, se adauga smantana si ouale si se amesteca bine.
5. Cand spanacul s-a racit putin, se amesteca cu branza.
6. Luati o tava si puneti putin unt in ea ca sa nu se lipeasca coca pe tava.
7. Ungeti foile cu unt topit si asezati-le una peste alta, astfel incat marginile foilor sa depaseasca tava. Se repeta operatiunea pana cand se suprapun 4-5 foi de foietaj.
8. Adaugati umplutura de spanac peste foile deja puse si cu ajutorul unei linguri se intinde bine compozitia de spanac, insistand asupra colturilor tavii.
9. Se repeta operatiunea cu inca un nivel de 4-5 foi de aluat peste umplutura de spanac si nu uitati ca foile sa le ungeti cu unt topi, cu exceptia celei de deasupra. Eu am uns pe deasupra cu ou si am presarat parmesan.
10. Se pune spanakopita in cuptor la foc mediu 325 grade Fahrenheit pentru cca 40 de minute.




Punctează această reţetă:

Comentarii (50):

3 / 5
Postat 02/10/2013, 23:12

Ia mai lasati figurile si vorbiti romaneste cand explicati (in scris sau verbal) o reteta! Branza "FETA" .....este branza pur-niaosha - TELEMEA -
Asta-i "sora" cu aia unde tot "specialistii" numesc cimbru - OREGANO! Fetele care vor sa-nvete o reteta....v-aud ca lucrurilor simple-romanesti, le numiti in cine stie ce limba de porc, nu mai inteleg nimic! :-( Placinta se da la cuptor la 170' C (CELSIUS)
Si inca ceva: nici macar grecii a caror reteta traditionala este aceasta, nu au cuptoare care masoara temperatura in "FAHRENHEIT"
Cum spuneam......lasati fumurile si vorbiti romaneste!!!!

(0) (1) Abuz
5 / 5elviracostantea
Postat 08/10/2013, 00:30

Comentariul tău:Ba exista aragaz care masoara temperatura in grade Fahrenheit. Mai umbla si tu prin lume...Mie mi-a dat batai d«e cap trecerea de la Celsius la Fahrenheit!

Si cimbru e cimbru si-i diferit de oregano. Sunt doua plante aromatice diferite. Mai citeste bre!

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 13/12/2013, 11:20

Numai cand citesc reteta-mi ploua-n gura de pofta !!!!!!!!!!! Abia astept s-o prepar si eu; multumesc mult pentru minunatia aceasta !!! BRAVO SI FELICITARI !!!!

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 02/10/2013, 13:40

Intr-adevar excelenta; eu am mai adaugat branza si patrunjel tocat si a iesit de fiecare data o bunatate de placinta, foarte apreciata de cei din jur

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 22/01/2013, 17:40

Eu am facut reteta aceasta cu aluat-foietaj ( de la bella), cu toate ca acesta nu e recomandata de site-uri de specialitate, dar a iesit fabuloasa!

(0) (0) Abuz
3 / 5
Postat 31/12/2014, 10:44

Aceasta placinta se face cu foi pentru placinta , nu cu foietaj. La cate grade este cuptorul ? La noi se folosesc gradele Celsius!!!!

(0) (0) Abuz
4 / 5
Postat 13/12/2013, 12:01

Cred ca este foarte buna .Este un preparat foarte cunoscut din bucataria traditionala greceasca, de aceea se si numeste asa.

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 24/03/2013, 16:52

Eu 4 ani am stat in grecia si ador bucataria lor si stiu din experienta ca aceasta reteta e perfecta

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 10/12/2011, 12:44

Super faina, dar am o intrebare daca spanacul e proaspat cum se procedeaza?

(0) (0) Abuz
5 / 5
Postat 13/12/2013, 13:09

Retete gustoase, sanatoase si cu timp scurt de preparare...va iubesc.

(0) (0) Abuz

Sort:    Filter:

Întrebări:


Video sugerat




Rețete inrudite


Rețete

Articole conexe

Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoaseMerele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoaseBunătăți cu dovleac pentru sărbătoarea de HalloweenBunătăți cu dovleac pentru sărbătoarea de Halloween„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic:
(c) Madeinwork | Mențiuni legale