Petitchef

Tiramisu glazurat

Altele
8 porții
20 min
25 min
Ușor

Ingrediente

8

Ingrediente pentru o tava de 38 cm x 25 cm:

Blatul:

Crema:

Stratul de piscoturi:

Glazura:

Preparare

  • Tiramisu este prin excelenta desertul italienesc. Fin, cremos, cu piscoturile, crema si cafeaua ca ingrediente distinctive, nu-mi vine la repezeala niciun alt "dulce" pe care sa il asociez atat de limpede cu bucataria italieneasca. Desi cu o origine care se disputa intre Venetia, Toscana, Lombardia si Piemonte, povestea te duce departe, in vremea ducilor secolului al XVI-lea. Apoi, daca pleci urechea, s-ar putea sa afli ca a fost "inventat" pentru curtezanele venetiene, cunoscut fiind, zice-se, pentru proprietatile sale afrodisiace.



    Sa o luam sistematic pentru ca, desi par multe ingrediente, nu este complicat de alcatuit aceasta prajitura si nu trebuie sa te descurajezi!

    Pentru blat lucrurile stau foarte simplu: scoti untul din timp si il lasi sa se inmoaie bine la temperatura camerei, apoi il freci cu zaharul. Adaugi rand pe rand galbenusurile si mixezi bine. Adaugi faina amestecata in prealabil cu praful de copt iar la urma adaugi albusurile batute spuma tare ca pentru bezea. Amesteci totul si imparti compozitia in doua. Coci doua blaturi in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 20-25 min. Lasi blaturile sa se racoreasca.

    Intre timp te poti ocupa de crema. Pui gelatina in 1-2 linguri de apa pentru aprox. 10 min. apoi o prepari precum scrie in instructiuni, adica o pui la bain-marie sau la foc foarte mic cateva minute pana se topesc granulele de gelatina. Ai grija sa nu o fierbi! Trebuie doar tinuta foarte putin pe foc si amestecata.

    Intr-un ibric pui la fiert ciocolata cu 80 ml frisca lichida si 50 ml lichior de cafea. Cand toata ciocolata s-a topit si aproape fierbe compozitia, iei de pe foc, lasi putin sa se racoreasca si adaugi gelatina. Amesteci si lasi la frigider aprox. o ora. Dupa acest timp, intr-un bol amesteci aceasta crema deja usor intarita cu crema de mascarpone. Separat, restul de frisca lichida (200 ml) o bati si apoi o incorporezi cu o lingura, cu miscari de sus in jos, pentru a obtine o crema spumoasa.

    Imparti crema in doua si ungi primul blat cu jumatate (eu am cantarit 430 gr) si o intinzi cat mai uniform. Prepari cafeaua tare, o torni intr-o farfurie de ciorba si treci 2-3 secunde fiecare piscot prin cafea apoi aranjezi piscoturile pe patul de crema. Acoperi cu restul de crema si cel de al doilea blat.

    Si in cele din urma te ocupi de glazura, punand la topit la foc potrivit toate ingredientele si amestecand. Lasi sa se raceasca putin cat sa nu fie complet lichida si cu ajutorul unei spatule intinzi uniform peste prajitura.
    Bagi la frigider pentru cel putin o ora si servesti tiramisu rece.

    In functie de preferinte, blatul se poate insiropa insa personal nu sunt fan blaturi insiropate si daca inmoi suficient de bine piscoturile in cafea, textura prajiturii este foarte placuta. Pofta buna!

    Nota: Desi m-am abatut de la reteta initiala, "vinovata" pentru acest tiramisu este Mihaela (multumesc). :)

Rețete inrudite

YouTube

Buturuga tiramisu


Poze

Tiramisu glazurat
Tiramisu glazurat - poza 2
Tiramisu glazurat - poza 3

Întrebări:




Comentarii (20):

mila, 29/08/2023

Ce este 1.2 gr faina?

(0) (1) Abuz
21/03/2018

Excelenta reteta!

(0) (0) Abuz
Mihaela, 21/03/2018

Arata delicios..

(0) (0) Abuz
30/01/2014

Foarte buuuuunnnnnnn

(0) (0) Abuz
29/01/2014

Perfect!!!!

(0) (0) Abuz
29/01/2014

Am facut si e foarte bun

(0) (0) Abuz
02/11/2013

Eu fac dar fara blat dar voi incerca si cu blat

(0) (0) Abuz
30/10/2013

Imi lasa gura apa!

(0) (0) Abuz
30/10/2013

Se pare a fi o combinatie excelenta de blat cu piscoturi

(0) (0) Abuz
30/10/2013

Foarte bine arata si gustul pe masura

(0) (0) Abuz

Sort:     Filtrează:
  • pagina 1 / 2

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Tiramisu cu raffaello - aromă de nucă de cocos
Tiramisu cu raffaello - aromă de nucă de cocos
10 porții
40 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Tiramisu italian
Tiramisu italian
6 porții
2 h 30 m
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Tiramisu cu zmeura - petitchef
Tiramisu cu zmeura - petitchef
10 porții
40 min
Foarte ușor
4.9 / 5
Rețetă Buturuga tiramisu
Buturuga tiramisu
8 porții
1 oră
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Sarlota in stil tiramisu fara oua
Sarlota in stil tiramisu fara oua
6 porții
5 h 20 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Cafea cu gheață cu aromă de tiramisu
Cafea cu gheață cu aromă de tiramisu
1 porții
5 min
Foarte ușor

Articole conexe

O aromă intensă de cafea O aromă intensă de cafea

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează