Petitchef

Tiramisu cu capsuni

Desert
8 porții
1 oră
30 min
Ușor
Pentru ca este sezonul capsunilor, m-am gandit ca un Tiramisu racoritor s-ar potrivi de minune ca desert! De data aceasta crema am facut-o cu crema de oua fiarta pe bain marie, ca am vrut sa vad care este diferenta fata de cea cu oua crude. Concluzia mea este ca a fost la fel de delicios ca si celalalt, doar ca este crema putin mai moale, asa ca se adauga putina gelatina ca sa o intareasca. Asadar, pentru cei carora nu le plac ouale crude in crema, o pot folosi pe aceasta.

Ingrediente

Numarul de porții: 8
un pachet mare de piscoturi (48 bucati)

300 ml cafea tare( la 300 ml apa se pun 5 lingurite de cafea)

50 ml lichior Amaretto (sau rom)

500 gr mascarpone

5 galbenusuri

5 linguri zahar

50 ml lapte

10 gr gelatina

o pastaie de vanilie

500 ml frisca

300 ml cafea tare

400 gr capsuni


Ornat:

150 gr ciocolata (pentru capsuni)

100 gr ciocolata amaruie (pentru ganache)

100 ml frisca (pentru ganache)

Preparare

  • Facem cafeaua si o lasam la racit. Cand este racita adaugam lichiorul Amaretto. Daca nu aveti acest lichior sau rom, NU se adauga alta bautura alcoolica pentru ca ii va schimba gustul. In reteta originala de Tiramisu se foloseste lichiorul Amaretto.

    Crema:

    Punem gelatina la hidratat in apa calduta, cat sa o acopere cu 2 degete. Dupa cca 10 minute ea va creste in volum si chiar inainte de a o incorpora in crema o dizolvam pe baie de aburi sau o punem 25 de secunde la microunde.

    Frecam galbenusurile cu zaharul pana se albesc apoi adaugam 50 ml lapte si le fierbem pe bain marie, amestecand continuu cu o lingura de lemn. Zaharul trebuie sa se dizolve iar crema trebuie sa imbrace lingura cand este gata.

    Lasam crema sa se racoreasca si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina dizolvata si omogenizam bine. Crema trebuie sa fie complet racita (dar nu in frigider, pentru ca se va intari de la gelatina) cand o incorporam cu branza mascarpone.
    Intr-un bol mai inalt (unde vom amesteca crema) mixam branza mascarpone ca se se omogenizeze. Peste mascarpone adaugam crema de oua, semintele de la pastaia de vanilie si la sfarsit frisca batuta tare.

    Daca vreti, puteti taia capsunile bucatele mai mici si le puteti incorpora si pe acestea in crema (doar jumatate din cantitate, restul le pastrati pentru ornat) sau le taiati felii subtiri si le puneti peste crema, in momentul asamblarii.
  • Asamblare tort:

    Cel mai bine ar fi sa aveti o forma patrata de tort cu inel detasabil (35cm/ 35cm) pentru asamblarea acestui tort, sau o tava. In felul acesta crema nu se va scurge pe margini si va avea timp sa se intareasca frumos.

    Punem cafeaua intr-un castronel si inmuiem fiecare piscot pentru o secunda in cafea.
    Asezam un rand de piscoturi, apoi punem o treime din crema, iar piscoturi si la final crema. Putem sa facem tortul cu 2 straturi de crema sau cu 3, in functie de marimea formei (sau a tavii). Ultimul strat trebuie sa fie de crema. Primul strat de piscoturi il asezam intr-un sens, al doilea strat il asezam invers (perpendicular).

    Am ornat cu capsuni trase in ciocolata si pentru dungulitele de deasupra am facut o crema ganache din 100 ml ciocolata amaruie si 100 ml frisca lichida. Ganachul se face foarte usor, incalzind frisca lichida apoi adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam pana devine o crema lucioasa. Se lasa la racit pana cand are o consistenta buna pentru ornat.

    Se lasa la rece cel putin 4 ore ca sa se inchege bine crema.

    Este delicios de racoritor!

    Pofta buna!
  • Note: se poate orna doar cu capsuni simple, sau cu cacao.
    Se poate omite folosirea lichiorului sau romului din cafea.

Poze

Tiramisu cu capsuni, poza 1Tiramisu cu capsuni, poza 2Tiramisu cu capsuni, poza 3Tiramisu cu capsuni, poza 4Tiramisu cu capsuni, poza 5Tiramisu cu capsuni, poza 6Tiramisu cu capsuni, poza 7Tiramisu cu capsuni, poza 8Tiramisu cu capsuni, poza 9Tiramisu cu capsuni, poza 10


Comentarii (18):

26/04/2015

Am gatit aceasta reteta dar, fara capsuni.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
27/04/2015

Super

(0) (0) Abuz
26/04/2015

Arata f.bine,mai migaloasa ,dar e delicioasa$

(0) (0) Abuz
26/04/2015

Mult prea complicat !!!!! iar gustul nu difera mulkt fata de crema obisnuita de tiramisu

(0) (0) Abuz
15/06/2013

Felicitari, execelenta reteta!

(0) (0) Abuz
gabrielacuisine
gabrielacuisine, 02/06/2013

Draga Lucia, si eu faceam la fel Tiramisu, dar am vrut sa incerc si aceasta reteta, pentru ca este mai usor de digerat cu galbenusurile fierte pe baie de abur :-), reteta originala este cu galbenusuri crude!

(0) (0) Abuz
29/05/2013

Super......

(0) (0) Abuz
28/05/2013

Arata f bine

(0) (0) Abuz
27/05/2013

Delicioasa

(0) (0) Abuz
26/05/2013

SUPER!!

(0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tiramisu cu capsuni
Tiramisu cu capsuni
6 porții
55 min
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Tiramisu glazurat
Tiramisu glazurat
8 porții
45 min
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Tiramisu
Tiramisu
8 porții
30 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Tiramisu italian
Tiramisu italian
6 porții
2h30m
Foarte ușor
4.9 / 5
Rețetă Buturuga Tiramisu
Buturuga Tiramisu
8 porții
1 oră
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Tiramisu cu zmeura - petitchef
Tiramisu cu zmeura - petitchef
10 porții
40 min
Foarte ușor
3.7 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: