Petitchef

Rum baba

Desert
12 porții
4 ore
20 min
Dificil
  • Rum Baba
  • Rum Baba, poza 2
  • Rum Baba, poza 3
  • Rum Baba, poza 4
  • (2.50/5 - 2 voturi)
Rum Baba
 
Baba au Rhum sau Rum Baba este de fapt, stramosul savarinei, una dintre cele mai populare prajituri de cofetarie din zilele noastre: blat insiropat in rom, frisca. Prajitura Rum Baba are origini undeva pe la 1835, atunci cand baba au rhum, numele initial al prajiturii, a fost lansata la Paris. Regele Poloniei de la vremea respectiva a avut ideea de a inmuia un gugelhupf, o prajitura oarecum similara, in alcool. Mai tarziu, patiserul Stohrer aduce valoare retetei, creand un amestec de sirop cald cu rom.

Ingrediente

Numarul de porții: 12

Pentru aluatul "baba":

300 gr faina

1 lingurita de sare

40 gr zahar

15 gr drojdie de panificatie proaspata

3 œufs

90 gr unt


Siropul :

750 ml apa

400 gr zahar

2 lamai netratate

150 ml rom

1 baton de vanille


Pentru decor :

80 g de gem de caise

400 de ml de frisca

Materiale

Robor de cofetarie
Forma de savarine

Preparare

  • Etapa 1 - Rum BabaIn vasul robotului puneti faina, sarea, drojdia (aveti grija sa nu atinga sarea), zaharul si ouale. Se framanta timp de aproximativ 4 minute. Taiati untul in bucati si adaugati putin cate putin in timp ce continuati sa framantati. Apoi framantati la viteza medie aproximativ zece minute. Aluatul ar trebui sa se ia de pe margini.
  • Etapa 2 - Rum BabaFormati o minge de aluat, puneti-o intr-un castron, acoperiti-o cu un prosop curat și lasati-o sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.
    Apoi faceti o gaura in centrul acestei mingi si largiti aluatul pentru a forma un cerc.
  • Etapa 3 - Rum BabaAsezati aluatul intr-o matrita de savarina, care a fost in prealabil unsa, apoi lasati sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.Puneti apoi in cuptor timp de 20 de minute la 180° C. Scoateti din forma si lasati sa se raceasca.
  • Etapa 4 - Rum BabaSiropul: puneti zaharul, apa, coaja de la 1 lamaie si sucul celor 2 lamai intr-o cratita. Puneti pe foc si aduceti la fierbere, apoi luati de pe foc. Adaugati romul si puneti pastaia de vanilie taiata si semintele scoase. Acoperiti si lasati la abur timp de 15 minute.
  • Etapa 5 - Rum BabaPuneti baba racita pe un suport sub care ati pun un vas sau o tava care poate colecta siropul de la scurgere. Cu ajutorul unui polonic turnati siropul pe baba putin cate putin pentru a-l absorbi. Dupa ce ati folosit intregul sirop, scoateti siropul colectat si repetați operatiunea. Puneti baba intr-un loc racoros timp de 30 de minute.
  • Etapa 6 - Rum BabaPuneti gemul de caise in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, apoi filtrati prin strecuratoare.Ungeti baba racita cu ge; aceasta o va face sa straluceasca.
  • Etapa 7 - Rum BabaNu ezitați sa adaugati frisca in centrul babei, peste care o puteti razui coaja de lamaie
  • Etapa 8 - Rum BabaGata!

Video

YouTube

Observații:

Siropul: puteti adauga si alte elemente aromatice cum ar fi scortisoara, de exemplu. Romul poate fi adaugat sau eliminat.
Aluatul meu nu se desprinde din castron?: Daca după 10 minute de framantare de la incorporarea untului nu se desprinde, puneti vasul robotului in frigider. Lasati-l 10 zece minute, apoi incepeti din nou sa framantati.
inmuierea: Daca aveti un castron mare, puteti sa inmuiati baba din sirop decat sa o turnati siropulputin cate putin. Puteti prepara siropul in prealabil, dar in acest caz va fi turnat fierbinte pe baba rece (atentie!!!sirop rece pe baba fierbinte sau sirop fierbinte pe baba rece).




Punctează această reţetă:

Rețete inrudite


Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: