Petitchef

Rum baba

Desert
12 porții
4 ore
20 min
Dificil
Baba au Rhum sau Rum Baba este de fapt, stramosul savarinei, una dintre cele mai populare prajituri de cofetarie din zilele noastre: blat insiropat in rom, frisca. Prajitura Rum Baba are origini undeva pe la 1835, atunci cand baba au rhum, numele initial al prajiturii, a fost lansata la Paris. Regele Poloniei de la vremea respectiva a avut ideea de a inmuia un gugelhupf, o prajitura oarecum similara, in alcool. Mai tarziu, patiserul Stohrer aduce valoare retetei, creand un amestec de sirop cald cu rom.

Ingrediente

Numarul de porții: 12

Pentru aluatul "baba":

300 gr faina

1 lingurita de sare

40 gr zahar

15 gr drojdie de panificatie proaspata

3 œufs

90 gr unt


Siropul :

750 ml apa

400 gr zahar

2 lamai netratate

150 ml rom

1 baton de vanille


Pentru decor :

80 g de gem de caise

400 de ml de frisca

Materiale

Robor de cofetarie
Forma de savarine

Preparare

  • Etapa 1 - Rum Baba
    In vasul robotului puneti faina, sarea, drojdia (aveti grija sa nu atinga sarea), zaharul si ouale. Se framanta timp de aproximativ 4 minute. Taiati untul in bucati si adaugati putin cate putin in timp ce continuati sa framantati. Apoi framantati la viteza medie aproximativ zece minute. Aluatul ar trebui sa se ia de pe margini.
  • Etapa 2 - Rum Baba
    Formati o minge de aluat, puneti-o intr-un castron, acoperiti-o cu un prosop curat și lasati-o sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.
    Apoi faceti o gaura in centrul acestei mingi si largiti aluatul pentru a forma un cerc.
  • Etapa 3 - Rum Baba
    Asezati aluatul intr-o matrita de savarina, care a fost in prealabil unsa, apoi lasati sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.Puneti apoi in cuptor timp de 20 de minute la 180° C. Scoateti din forma si lasati sa se raceasca.
  • Etapa 4 - Rum Baba
    Siropul: puneti zaharul, apa, coaja de la 1 lamaie si sucul celor 2 lamai intr-o cratita. Puneti pe foc si aduceti la fierbere, apoi luati de pe foc. Adaugati romul si puneti pastaia de vanilie taiata si semintele scoase. Acoperiti si lasati la abur timp de 15 minute.
  • Etapa 5 - Rum Baba
    Puneti baba racita pe un suport sub care ati pun un vas sau o tava care poate colecta siropul de la scurgere. Cu ajutorul unui polonic turnati siropul pe baba putin cate putin pentru a-l absorbi. Dupa ce ati folosit intregul sirop, scoateti siropul colectat si repetați operatiunea. Puneti baba intr-un loc racoros timp de 30 de minute.
  • Etapa 6 - Rum Baba
    Puneti gemul de caise in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, apoi filtrati prin strecuratoare.Ungeti baba racita cu ge; aceasta o va face sa straluceasca.
  • Etapa 7 - Rum Baba
    Nu ezitați sa adaugati frisca in centrul babei, peste care o puteti razui coaja de lamaie
  • Etapa 8 - Rum Baba
    Gata!

Video

YouTube

Poze

Rum Baba, poza 1Rum Baba, poza 2Rum Baba, poza 3Rum Baba, poza 4

Observații:

Siropul: puteti adauga si alte elemente aromatice cum ar fi scortisoara, de exemplu. Romul poate fi adaugat sau eliminat.
Aluatul meu nu se desprinde din castron?: Daca după 10 minute de framantare de la incorporarea untului nu se desprinde, puneti vasul robotului in frigider. Lasati-l 10 zece minute, apoi incepeti din nou sa framantati.
inmuierea: Daca aveti un castron mare, puteti sa inmuiati baba din sirop decat sa o turnati siropulputin cate putin. Puteti prepara siropul in prealabil, dar in acest caz va fi turnat fierbinte pe baba rece (atentie!!!sirop rece pe baba fierbinte sau sirop fierbinte pe baba rece).



Comentarii:

camelia, 18/01/2019

Arata tare bine si se pare ca nu este o reteta greu de facut !Cu siguranta am sa o incerc

(0) (0) Abuz
petcu_d2013
petcu_d2013, 18/01/2019

Excelenta reteta!!!!

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Gem de caise - Petitchef
Gem de caise - Petitchef
15 porții
1 oră
Foarte ușor
Rețetă Sangria rosé
Sangria rosé
8 porții
2h10m
Foarte ușor
Rețetă Dulceata de caise la multicooker philips
Dulceata de caise la multicooker philips
6 porții
3h15m
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Babà al rhum
Babà al rhum
4 porții
1h25m
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Gogosi pufosi
Gogosi pufosi
6 porții
35 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Tort punch
Tort punch
8 porții
55 min
Foarte ușor
4.8 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: