Petitchef

Rum Baba

Baba au Rhum sau Rum Baba este de fapt, stramosul savarinei, una dintre cele mai populare prajituri de cofetarie din zilele noastre: blat insiropat in rom, frisca. Prajitura Rum Baba are origini undeva pe la 1835, atunci cand baba au rhum, numele initial al prajiturii, a fost lansata la Paris. Regele Poloniei de la vremea respectiva a avut ideea de a inmuia un gugelhupf, o prajitura oarecum similara, in alcool. Mai tarziu, patiserul Stohrer aduce valoare retetei, creand un amestec de sirop cald cu rom.

Desert
12 porții
4 ore
20 min
Dificil

Video

YouTube

Ingrediente

12

Pentru aluatul "baba":

Siropul :

Pentru decor :

Materiale

  • Robor de cofetarie
  • Forma de savarine

Preparare

  • Etapa 1 - Rum Baba
    In vasul robotului puneti faina, sarea, drojdia (aveti grija sa nu atinga sarea), zaharul si ouale. Se framanta timp de aproximativ 4 minute. Taiati untul in bucati si adaugati putin cate putin in timp ce continuati sa framantati. Apoi framantati la viteza medie aproximativ zece minute. Aluatul ar trebui sa se ia de pe margini.
  • Etapa 2 - Rum Baba
    Formati o minge de aluat, puneti-o intr-un castron, acoperiti-o cu un prosop curat și lasati-o sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.
    Apoi faceti o gaura in centrul acestei mingi si largiti aluatul pentru a forma un cerc.
  • Etapa 3 - Rum Baba
    Asezati aluatul intr-o matrita de savarina, care a fost in prealabil unsa, apoi lasati sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.Puneti apoi in cuptor timp de 20 de minute la 180° C. Scoateti din forma si lasati sa se raceasca.
  • Etapa 4 - Rum Baba
    Siropul: puneti zaharul, apa, coaja de la 1 lamaie si sucul celor 2 lamai intr-o cratita. Puneti pe foc si aduceti la fierbere, apoi luati de pe foc. Adaugati romul si puneti pastaia de vanilie taiata si semintele scoase. Acoperiti si lasati la abur timp de 15 minute.
  • Etapa 5 - Rum Baba
    Puneti baba racita pe un suport sub care ati pun un vas sau o tava care poate colecta siropul de la scurgere. Cu ajutorul unui polonic turnati siropul pe baba putin cate putin pentru a-l absorbi. Dupa ce ati folosit intregul sirop, scoateti siropul colectat si repetați operatiunea. Puneti baba intr-un loc racoros timp de 30 de minute.
  • Etapa 6 - Rum Baba
    Puneti gemul de caise in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, apoi filtrati prin strecuratoare.Ungeti baba racita cu ge; aceasta o va face sa straluceasca.
  • Etapa 7 - Rum Baba
    Nu ezitați sa adaugati frisca in centrul babei, peste care o puteti razui coaja de lamaie
  • Etapa 8 - Rum Baba
    Gata!

Observații:

Siropul: puteti adauga si alte elemente aromatice cum ar fi scortisoara, de exemplu. Romul poate fi adaugat sau eliminat.
Aluatul meu nu se desprinde din castron?: Daca după 10 minute de framantare de la incorporarea untului nu se desprinde, puneti vasul robotului in frigider. Lasati-l 10 zece minute, apoi incepeti din nou sa framantati.
Inmuierea: daca aveti un castron mare, puteti sa inmuiati baba din sirop decat sa o turnati siropulputin cate putin. Puteti prepara siropul in prealabil, dar in acest caz va fi turnat fierbinte pe baba rece (atentie!!! sirop rece pe baba fierbinte sau sirop fierbinte pe baba rece).



Poze

Rum Baba
Rum Baba - poza 2
Rum Baba - poza 3
Rum Baba - poza 4

Întrebări:




Comentarii:

Daniela, 07/09/2020

Imi place varianta asta de savarina, mult mai putin complicata decat cea originala!!!

(0) (0) Abuz
Florica, 06/09/2020

Arata minunat ! Voi face si eu . Multumesc pentru reteta !

(0) (0) Abuz
camelia, 18/01/2019

Arata tare bine si se pare ca nu este o reteta greu de facut !Cu siguranta am sa o incerc

(0) (0) Abuz
petcu_d2013
petcu_d2013, 18/01/2019

Excelenta reteta!!!!

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Tarta cu caise fara gluten
Tarta cu caise fara gluten
8 porții
55 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Chec cu banane și ciocolată - super gurmand
Chec cu banane și ciocolată - super gurmand
8 porții
1 oră
Foarte ușor
3.7 / 5
Rețetă Tarta rasturnata cu caise
Tarta rasturnata cu caise
8 porții
1 h 5 m
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Negresa de post - petitchef
Negresa de post - petitchef
10 porții
1 h 5 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Canelés bordelais - canelate bordeleze
Canelés bordelais - canelate bordeleze
5 porții
1 h 20 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Foietaj de halloween
Foietaj de halloween
5 porții
50 min
Foarte ușor
3 / 5

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează