Petitchef

Saviecuta cu mac (baigli) sau cozonacei ca-n banat

Desert
4 porții
60 min
50 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 4

Aluat:

- 500 g faina

- 250 g margarina Unirea

- 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)

- 100 g untura de porc

- 2 galbenusuri

- un praf de sare si unul de zahar


Maia:

- 25 g drojdie proaspata

- 2 lingurite zahar

- putin lapte caldut (nu fierbinte!)


Umplutura:

- 500 g mac

- 200 g zahar

- 100 ml lapte

Preparare

  • Punem toata faina intr-un bol incapator si adaugam maiaua, apoi smantana, un praf de sare si zahar...si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de mac, pentru a le subtia). Incorporam toate ingredientele.
  • Adaugam apoi margarina la temperatura camerei si framantam bine, bine pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Acoperim si lasati la dospit langa o sursa de caldura. In acest timp, pregatim umplutura.
  • Incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. Cand zaharul se topeste, adaugam macul. Cand cele doua compozitii se racesc, amestecam cu albusurile batute spuma+putin zahar. Rezulta o compozitie super-dulce.
  • Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa".Aluatul dospit. Dupa ce a crescut se portioneaza cu cutitul in 4 parti egale. Intindem cu sucitorul fiecare segment in parte.
  • Sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea. Pudram masa cu putina faina si intindem foaia de aluat cat mai subtire posibil. Intindem pe foaie compozitia de mac si rulam. Ies patru cozonacei, saviecute sau baigli :
  • Le punem in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu galbenus de ou. Se baga tava in cuptorul deja incins, pentru cca. jumatate de ora, la 180 grade C.

Poze

SAVIECUTA CU MAC (BAIGLI) SAU COZONACEI CA-N BANAT, poza 1SAVIECUTA CU MAC (BAIGLI) SAU COZONACEI CA-N BANAT, poza 2SAVIECUTA CU MAC (BAIGLI) SAU COZONACEI CA-N BANAT, poza 3SAVIECUTA CU MAC (BAIGLI) SAU COZONACEI CA-N BANAT, poza 4SAVIECUTA CU MAC (BAIGLI) SAU COZONACEI CA-N BANAT, poza 5SAVIECUTA CU MAC (BAIGLI) SAU COZONACEI CA-N BANAT, poza 6SAVIECUTA CU MAC (BAIGLI) SAU COZONACEI CA-N BANAT, poza 7



Comentarii:

15/04/2014

Iese
foarte bun si reusita

(0) (0) Abuz
09/08/2013

Cei mai buni cozonacei

(0) (0) Abuz
21/06/2013

Imi place e minunat

(0) (0) Abuz
04/05/2013

A crapat aluatul

(0) (0) Abuz
10/01/2013

Minunati

(0) (0) Abuz
11/11/2012

Bono

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tarta cu vanilie si caramel
Tarta cu vanilie si caramel
10 porții
3h40m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Oua in cocota cu bacon
Oua in cocota cu bacon
4 porții
20 min
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Verina cu rucola si sfecla rosie
Verina cu rucola si sfecla rosie
6 porții
35 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă saviecuta cu mac si nuca -baigli
"saviecuta" cu mac si nuca -baigli
7 porții
1h10m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Baigli cu mac
Baigli cu mac
8 porții
2h30m
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Beigli(rulada cu nuca sau mac)
Beigli(rulada cu nuca sau mac)
4 porții
50 min
Foarte ușor
4.6 / 5

Rețete

Articole conexe

Deserturi cu ... Papaverum Somniferum (Mac)Deserturi cu ... Papaverum Somniferum (Mac)

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: