Petitchef

Tarta tropeziana

Este mai mult o prajitura decat o tarta. Este faimoasa si astazi si o gasim in orice patiserie din Franta si nu numai. Se pare ca ea a fost descoperita de celebra actrita Brigitte Bardot.

Desert
8 porții
5 ore
40 min
Ușor

Video

YouTube

Ingrediente

8

Blatul:

Crema diplomat:

Materiale

  • mixer electric
  • brat framantator
  • forma cu cerc detasabil cu diametrul de 24 cm
  • posh (optional)

Preparare

  • Etapa 1 - Tarta tropeziana
    In castronul mixerului puneti faina, sarea si zaharul. In centru faceti o gropita si puneti drojdia maruntita. Aveti grija ca sarea sa nu atinga drodjia pentru ca anuleaza efectul de fermentatie.Adaugati ouale si incepeti sa framantati la viteza 2 timp de aproximativ 8 minute.
  • Etapa 2 - Tarta tropeziana
    Continuati framantarea si adaugati treptat untul moale. Dupa ce ati terminat de adaugat untul, continuati framantarea timp de aproximativ 10 minute, pana cand aluatul se desprinde de pe margini.
  • Etapa 3 - Tarta tropeziana
    Lasati aluatul 1 ora la temperatura camerei, in apropierea unei surse de caldura, daca este posibil, apoi degazati aluatul, adica apasati-l pentru a iesi aerul. Apoi puneti-l in frigider timp de 2 ore.
    Scoateti aluatul si intindeti-l pentru a forma un cerc de aproximativ 22 cm in diametru. Atentie!! Nu framantati aluatul, doar intindeti usor.
  • Etapa 4 - Tarta tropeziana
    Scoateti inelul detasabil al formei de copt si ungeti-l cu unt. Asezati-l pe o tava pe care in prelabil ati pus hartie de copt.Puneti aluatul in centrul inelului. Lasati sa creasca timp de 2 ore la temperatura camerei, apoi ungeti cu ou batut, avand grija sa nu atingeti forma. Presarati generos zahar perlat.
  • Etapa 5 - Tarta tropeziana
    Coaceti 30 minute la 160°C.
  • Etapa 6 - Tarta tropeziana
    Crema diplomat:
    Puneti laptele la fiert impreuna cu batonul de vanilie. Intre timp, se amesteca galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase si cremoase. Se adauga amidonul de porumb si se amesteca bine. Se toarna laptele fierbinte peste amestec, putin cate putin. Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece.
  • Etapa 7 - Tarta tropeziana
    Puneti crema pe foc mediu si amestecati in mod constant pana cand se ingroasa bine.
  • Etapa 8 - Tarta tropeziana
    Turnati crema ingrosata intr-un castron si adaugati fioile de gelatina inmuiate in prealabil si amestecati bine pana se incorporeaza.Se acopera crema direct cu folie pentru a impiedica formarea unei pelicule. Lasati sa se racească, fara sa bagati la frigider.
  • Etapa 9 - Tarta tropeziana
    Imediat ce crema a ajuns la temperatura camerei, amestecati usor pentru a se relaxa, apoi bateti la viteza mare a mixerului.
  • Etapa 10 - Tarta tropeziana
    Bateti smantana la viteza mare a mixerului si incorporati-o delicat in crema.
  • Etapa 11 - Tarta tropeziana
    Se taie blatul in jumatate pe lungime si se unge cu crema diplomat pe partea de la baza. Puteti utiliza un sac de patiserie pentru a intinde crema, apoi asezati deasupra si celalalt blat.
  • Etapa 12 - Tarta tropeziana
    Gata!

Observații:

Faina: sa fie de tip T45.

Crema diplomat : aveti grija sa nu raciti crema prea mult, altfel gelatina o va intari prea tare.

Putina istorie: in Saint Tropez, Alexandre Micka (debarcat in Provence 1945) deschide o brutarie unde vinde paine, produse de patiserie, pizza si ... un tort cu o crema, reteta cu care a venit din Polonia natala. La doar cațiva pasi de la magazinul sau, o echipa toarna fimul „Si Dumnezeu a creat femeia“, cu actori necunoscuti la momentul respectiv, printre care si Brigitte Bardot (rol principal). Intrucat era respinsabil cu asigurarea meselor actorilor, Alexandre Micka vede ca tortul sau era foarte cerut. Primul sau fan a fost chiar Brigitte Bardot, care l-a sfatuit sa-i dea numele de "Tarte Tropeziana".



Poze

Tarta tropeziana
Tarta tropeziana - poza 2
Tarta tropeziana - poza 3
Tarta tropeziana - poza 4

Întrebări:




Comentarii:

Machilleos, 02/05/2022

Arata super am in plan sa-l incerc
Multumesc de reteta

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Tarta cu pere si migdale sau tarta bourdaloue
Tarta cu pere si migdale sau tarta bourdaloue
10 porții
55 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Tarta aromata cu prune
Tarta aromata cu prune
10 porții
2 h 40 m
Ușor
4.5 / 5
Rețetă Tarta italiana cu foi filo
Tarta italiana cu foi filo
4 porții
45 min
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Tarta cu vanilie si caramel
Tarta cu vanilie si caramel
10 porții
3 h 40 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Tarta cu banane si ciocolata
Tarta cu banane si ciocolata
10 porții
40 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Tarta crème brûlée- un desert elegant
Tarta crème brûlée- un desert elegant
8 porții
1 h 50 m
Ușor
3.3 / 5

Articole conexe

Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoase Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoase Tarta cu fructe - rasfat dulce de vara Tarta cu fructe - rasfat dulce de vara

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează