Petitchef

Tarta tropeziana

Desert
8 porții
5 ore
40 min
Ușor
Este mai mult o prajitura decat o tarta. Este faimoasa si astazi si o gasim in orice patiserie din Franta si nu numai. Se pare ca ea a fost descoperita de celebra actrita Brigitte Bardot.

Ingrediente

Numarul de porții: 8

Blatul:

250 gr faina

1 lingurita de sare

40 g zahar

10 grame de drojdie proaspata

3 oua

Unt moale 125g

1 ou batut pentru ungere aluat

zahar perlat


Crema diplomat:

250 ml lapte

1 baton de vanilie

2 galbenusuri de ou

60 g zahar

30g amidon de porumb

2 foi de gelatina

200 ml smantana lichida (30% grasime)

Materiale

mixer electric
brat framantator
forma cu cerc detasabil cu diametrul de 24 cm
posh (optional)

Preparare

  • Etapa 1 - Tarta tropeziana
    In castronul mixerului puneti faina, sarea si zaharul. In centru faceti o gropita si puneti drojdia maruntita. Aveti grija ca sarea sa nu atinga drodjia pentru ca anuleaza efectul de fermentatie.Adaugati ouale si incepeti sa framantati la viteza 2 timp de aproximativ 8 minute.
  • Etapa 2 - Tarta tropeziana
    Continuati framantarea si adaugati treptat untul moale. Dupa ce ati terminat de adaugat untul, continuati framantarea timp de aproximativ 10 minute, pana cand aluatul se desprinde de pe margini.
  • Etapa 3 - Tarta tropeziana
    Lasati aluatul 1 ora la temperatura camerei, in apropierea unei surse de caldura, daca este posibil, apoi degazati aluatul, adica apasati-l pentru a iesi aerul. Apoi puneti-l in frigider timp de 2 ore.
    Scoateti aluatul si intindeti-l pentru a forma un cerc de aproximativ 22 cm in diametru. Atentie!! Nu framantati aluatul, doar intindeti usor.
  • Etapa 4 - Tarta tropeziana
    Scoateti inelul detasabil al formei de copt si ungeti-l cu unt. Asezati-l pe o tava pe care in prelabil ati pus hartie de copt.Puneti aluatul in centrul inelului. Lasati sa creasca timp de 2 ore la temperatura camerei, apoi ungeti cu ou batut, avand grija sa nu atingeti forma. Presarati generos zahar perlat.
  • Etapa 5 - Tarta tropeziana
    Coaceti 30 minute la 160°C.
  • Etapa 6 - Tarta tropeziana
    Crema diplomat:
    Puneti laptele la fiert impreuna cu batonul de vanilie. Intre timp, se amesteca galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase si cremoase. Se adauga amidonul de porumb si se amesteca bine. Se toarna laptele fierbinte peste amestec, putin cate putin. Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece.
  • Etapa 7 - Tarta tropeziana
    Puneti crema pe foc mediu si amestecati in mod constant pana cand se ingroasa bine.
  • Etapa 8 - Tarta tropeziana
    Turnati crema ingrosata intr-un castron si adaugati fioile de gelatina inmuiate in prealabil si amestecati bine pana se incorporeaza.Se acopera crema direct cu folie pentru a impiedica formarea unei pelicule. Lasati sa se racească, fara sa bagati la frigider.
  • Etapa 9 - Tarta tropeziana
    Imediat ce crema a ajuns la temperatura camerei, amestecati usor pentru a se relaxa, apoi bateti la viteza mare a mixerului.
  • Etapa 10 - Tarta tropeziana
    Bateti smantana la viteza mare a mixerului si incorporati-o delicat in crema.
  • Etapa 11 - Tarta tropeziana
    Se taie blatul in jumatate pe lungime si se unge cu crema diplomat pe partea de la baza. Puteti utiliza un sac de patiserie pentru a intinde crema, apoi asezati deasupra si celalalt blat.
  • Etapa 12 - Tarta tropeziana
    Gata!

Video

YouTube

Observații:

Faina: sa fie de tip T45.

Crema diplomat : aveti grija sa nu raciti crema prea mult, altfel gelatina o va intari prea tare.

Putina istorie: in Saint Tropez, Alexandre Micka (debarcat in Provence 1945) deschide o brutarie unde vinde paine, produse de patiserie, pizza si ... un tort cu o crema, reteta cu care a venit din Polonia natala. La doar cațiva pasi de la magazinul sau, o echipa toarna fimul „Si Dumnezeu a creat femeia“, cu actori necunoscuti la momentul respectiv, printre care si Brigitte Bardot (rol principal). Intrucat era respinsabil cu asigurarea meselor actorilor, Alexandre Micka vede ca tortul sau era foarte cerut. Primul sau fan a fost chiar Brigitte Bardot, care l-a sfatuit sa-i dea numele de "Tarte Tropeziana".

Poze

Tarta tropeziana, poza 1Tarta tropeziana, poza 2Tarta tropeziana, poza 3Tarta tropeziana, poza 4




Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tarta cu piersici/ caise- reteta de la livia m.
Tarta cu piersici/ caise- reteta de la livia m.
4 porții
1h25m
Foarte ușor
3.6 / 5
Rețetă Tarta cu mure
Tarta cu mure
4 porții
52 min
Foarte ușor
Rețetă Tarta cu banane si frisca
Tarta cu banane si frisca
6 porții
1 oră
Ușor
4.5 / 5
Rețetă Tarta crème brûlée- un desert elegant
Tarta crème brûlée- un desert elegant
8 porții
1h50m
Ușor
1.3 / 5
Rețetă Tarta aromata cu prune
Tarta aromata cu prune
10 porții
2h40m
Ușor
3.8 / 5
Rețetă Tarta cu vanilie si caramel
Tarta cu vanilie si caramel
10 porții
3h40m
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Articole conexe

Tarta cu fructe - rasfat dulce de varaTarta cu fructe - rasfat dulce de vara

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: