Ciorba taraneasca de vacuta

(4.53/5 - 1183 voturi)
153 comentarii

  • Ciorba taraneasca de vacuta
  • Ciorba taraneasca de vacuta, Poza 2
Type:
Felul principal
Numarul de porții:
4 porții
Preparare:
20 min
Gătire:
25 min
Gata în:
45 min
Dificultate:
Foarte ușor

Ingrediente

- o ceapa mare
- un cartof mediu
- un morcov mare
- un pastarnac sau radacina de patrunjel
- o telina medie
- un pumn de mazare, obligatoriu!
- jumatate de ardei rosu,
- jumatate de dovlecel mic,
- un pumn de pastai de fasole verde
-o bucatica de praz de 3-4 degete (optional)
- cateva buchetele de conopida (optional)
Bulion - 3-4 linguri
Bors- circa 500 ml
Verdeata : patrunjel si leustean

Preparare

Etapa 1

Probabil o sa vi se para o lista foarte lunga dar, in fapt, e ca si cum am face curatenie in frigider! Se poate folosi cu succes o punga de legume congelate, amestec. Este foarte important sa fie cat mai multe legume, acestea dau un gust deosebit.

Etapa 2

Se folosesc legumele clasice : morcov, telina, pastarnac, ceapa si cartof si in adaos un mix de legume. Ca volum, in final vom obtine circa doua farfurii adanci cu varf de legume tocate!In ceea ce priveste carnea, recomand cu caldura sa se foloseasca gat de vita.

Etapa 3

Stiu ca suna putin ciudat, dar, credeti-ma pe cuvant, carnea este deosebit de frageda. Din pacate, la macelaria de unde cumpar eu, aduce destul de rar si trebuie sa merg foarte devreme pentru a prinde bucati cu multa carne.

Etapa 4

De ajuns cu explicatiile, sa trecem la preparare.Carnea se pune la fiert intr-o oala cu apa si se lasa sa fiarba muuuult de tot pana cand se desprinde de pe oase. Se scoate carnea si se lasa la racit.

Etapa 5

Legumele se toaca marunt, cu exceptia cepei care ramane intreaga . Mazarea ramane si ea ca atare, ar fi chiar ciudat sa o tocam si pe ea. Carnea se desprinde de pe os si se taie cubulete mari, se curata de tendoane si de eventuale bucati de os. Binenteles ca se poate curata si portiona nefiarta, dar mie mi se pare mult mai simplu asa, plus ca la final aspectul e mai uniform.

Etapa 6

Intr-o oala de 5 litri se pun legumele tocate, ceapa, carnea si se acopera cu zeama de la carne, strecurata bine. Se completeaza cu apa. Se pune la fiert.

Etapa 7

Dupa ce incepe sa clocoteasca, se adauga bulionul, borsul si sare dupa gust. Se adauga leusteanul tocat, se mai da intr-un clocot si apoi se stinge focul si se adauga verdeata. Se acopera oala cu un capac. Rezultatul este delicios, carnea se topeste in gura. Smantana proaspata si ardeiul iute desavarsesc aceasta ciorbica traditionala.

Întrebări:








Punctează această reţetă:

Comentarii (153):

28/12/2012

Se completeaza cu apa si se pune la fiert...
Dupa ce incepe sa clocoteasca, se adauga bulionul, borsul si sare dupa gust. Se adauga leusteanul tocat, se mai da intr-un clocot si apoi se stinge focul si se adauga verdeata. Se acopera oala cu un capac.
Cand au timp sa fiarba legumele alea cand tu spui ca le lasam sa dea in clocot .
Arata excelent dar la Capitolul reteta scrisa lasa de dorit pentru cei incepatorii....

(0) (0) Abuz
22/11/2015

Ar fi meritat 5 stele , daca ; spumai supa, ...eu pun in oala o lingura de ulei , pun bulionul, il prajesc putin, pun pe urma legumele si carnea , torn supa .Nu stiu daca gustul este mai bun , dar aspectul este fantastic,....gat ? de unde atata ? un os sa fie si poti sa pui si carne de pe pulpa , oala sa fie ceva ma mare ...

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
sandu veronica, 10/12/2015

Aveti dreptate ca in lista de ingrediente lipseste carnea dar daca ati citi cu atentie modul de pregatire ati regasi si carnea si mai ales ce fel de carne pt.o ciorba excelenata.
intotdeauna gramajul poate fi ales de fiecare in functie de pt.cate persoane gatesti.
este ff bun si rasolul.

(0) (0) Abuz
25/11/2015

Multi se plang ca e o "Ciorba de vacuta" fara vacuta (pe lista ingredientelor). E probabil un obicei ramas din epoca anterioara, comunista, cand se facea "Supa de pui" fara pui, cam asa: Pui apa la fiert, pui sare, pui legume (daca ai), pui sa fiarba. Pui nu pui!

(0) (0) Abuz
22/11/2015

Multi se plang ca e o "Ciorba de vacuta" fara vacuta (pe lista ingredientelor). E probabil un obicei ramas din epoca anterioara, comunista, cand se facea "Supa de pui" fara pui, cam asa: Pui apa la fiert, pui sare, pui legume (daca ai), pui sa fiarba. Pui nu pui!

(0) (0) Abuz
08/08/2014

Totul este ok dar borsul ?(sau iese destul de acra de la rosii).eu locuiesc in italia mai bine zis in sardegnia unde smantana noastra nu exista ci doar panna da cucina care nu are nimic in comun cu smantana cu ce asi putea sa inlocuiesc ?
multumesc mult.

(0) (0) Abuz
09/02/2013

Iti multumesc ca ai scris aici reteta ta, am sa ma duc acum sa fac si eu exact cum ai scris tu aici, sa vad ce imi iese( este a doua oara cand gatesc) sunt sigura ca imi va iesi ceva deoarece ai scris pentru a intelege orice om. Iti multumesc

(0) (0) Abuz
13/10/2012

Asa e ciorba asta, cu multe legume, legumele multe dau gust foarte bun, iar ceapa intreaga da un gust excelent mancarii. pentru cei caraora li se pare prea ''incarcata'' puteti pune legume in cantitate mai mica...

(0) (0) Abuz
22/12/2013

Nenicutza adica eu am fiert borsul si lam pus separat cu carnea apoi separat supa de legume cu legumele taiate mare leam unit si a esit la fel ca la o pensiune din mures

am gătit această rețetă
(1) (0) Abuz
01/10/2011

Intr-o oala de 5 litrii intra atitea legume ,carne si supa de la carne?Eu zic ca rezulta ceva f dens care nu are nici o legatura cu ciorba.Si de ce ceapa intreaga?lol

(1) (0) Abuz

Sort:    Filter:

Rețete inrudite

Rețete

Articole conexe

Un fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!Un fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!Ciorba de miel – are gust special doar la masa de PasteCiorba de miel – are gust special doar la masa de PasteLoboda si stevia, sanatatea din natura!Loboda si stevia, sanatatea din natura!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic:

(c) Madeinwork | Mențiuni legale