Gratin de vinete cu parmezan-parmigiana

Felul principal
Ușor
1 h 20 m
72 Kcal

Italia nu duce lipsă de specialități, una mai delicioasă decât alta... Gratin de vinete cu parmezan este un gratin vegetarian simplu și delicios, ideal pentru a-i face pe cei mai reticenți să mănânce legume. Acest preparat reunește toate aromele bucătăriei mediteraneană pe care o iubim: mozzarella, roșiile, busuiocul și bineînțeles vinetele, în prealabil prăjite și apoi coapte. Aici vă oferim explicații detaliate, pas cu pas despre cum să o faceți acasă :-) Pssst, mic sfat, parmigiana este și mai bună a doua zi!

Ingrediente

20

Pentru prăjit:

Materiale

  • Tava de copt (23x15 cm)
  • Tigaie
  • Vas de gratinare6

Preparare

Preparare40 min
Timp așteptare10 min
Gătire30 min
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 1În primul rând, îndepărtați excesul de apă din mozzarella. Tăiați-o în cuburi mici de dimensiuni egale, apoi transferați-o într-o strecurătoare pusă peste un bol. Lăsați să se scurgă în timp ce pregătiți celelalte ingrediente pentru parmigiana (din când în când puteți apăsa ușor cu o furculiță pentru a ajuta laptele să curgă).
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 2Pregătiți sosul de roșii:
    Ceapa se toacă mărunt, se toarnă ulei de măsline într-o tigaie și, când este fierbinte, se adaugă ceapa. Se călește câteva minute.
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 3Se adaugă sosul de roșii, câteva frunze de busuioc, se condimentează cu sare si se fierbe la foc mic timp de 30 de minute.
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 4Între timp, spălați vinetele și tăiați capetele. Tăiați-le pe lungime la o grosime de aproximativ 5 mm (puteți folosi și o mandolină reglabilă).
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 5Într-o tigaie cu margini înalte, încălziți uleiul și prăjiți feliile de vinete, două câte două (sau mai multe dacă tigaia este mai mare).
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 6Imediat ce devin aurii, scurgeți-le și lăsați-le sa se odihneasca pe hârtie absorbantă.
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 7Asamblarea:
    Turnați puțin sos de roșii pe fundul vasului, apoi faceți un prim strat de vinete.
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 8Acoperiți-le cu sos de roșii, adăugați bucățile de mozzarella și stropiți generos cu parmezan ras.
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 9Continuați să formați straturile în această ordine (pentru o parmigiana bună, aveți nevoie de cel puțin 3 straturi), și amintiți-vă că ultimul strat trebuie compus în această ordine: mozzarella, sos de roșii și (mult) parmezan.
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 10Coaceți parmigiana în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru aproximativ 30 de minute.
  • Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - Preparare etapa 11Scoateți vasul din cuptor și lăsați să stea 10 minute la temperatura camerei înainte de servire. Iată, parmigiana ta este gata!

Punctează această reţetă

FAQ ❓

Cât timp se va păstra gratinul de vinete la frigider?

Se păstrează bine 2 zile. Vă recomandăm să acoperiți vasul cu folie alimentară sau să îl tăiați în bucăți și să le puneți într-un recipient ermetic.
Da, îl puteți congela înainte sau după gătit. În al doilea caz, așteptați până se răcește complet pentru a evita condensul atunci când puneți la congelator.
Vă recomandăm să folosiți vinete ferme, de culoare violet, deci nu prea coapte.
Rețeta tradițională cere prăjirea vinetelor. Cu toate acestea, este posibil să pregătiți o variantă mai ușoară de parmigiana prin prăjirea vinetelor într-o tigaie cu puțină grăsime.
O variantă a acestei rețete, este parmigiana de dovlecei. Urmați aceiași pași ca și rețeta pentru vinete, dar vă recomandăm să prăjiți dovleceii după ce i-ați trecut mai întâi prin făină.
Deși rețeta tradițională folosește mozzarella, puteți experimenta și alte brânzeturi topite precum provolone sau scamorza sau Emmental, ori Comté rasă.

Nutriție

pentru 1 porție / pentru 100 g
Calorii: 72Kcal
  • Carbo: 4.7g
  • Grăsimi: 4g
  • Grăsimi sat.: 1.9g
  • Proteine: 3.9g
  • Fibre: 1.1g
  • Zahăr: 1.7g
  • ProPoints: 2
  • SmartPoints: 3
Informații nutriționale pentru 1 porție (69g)

Echipamente de gătit

cuptor
PPetitchef_ro

Întrebări

Poze cu rețata gătită de membri

Comentarii

Punctează această reţetă:
4.88/5, 17 voturi 2 comentarii

Daniela

Eu am gatit de mai multe ori reteta, o gasiti la vinete la cuptor cu mozzarella. Este foarte gustoasa, normal si destul de grasa (de la prajitul vinetelor), dar asa trebuie sa fie. Faceti pe langa orez fiert sau cartofi fierti sau cu piine. Si cu mai putin parmezan si mozzarella numai odata deasupra e foarte buna.

am gătit această rețetă
abuz

Maria

Ademenitoare

abuz