Lasagna bolognese: rețeta pe care toată lumea o adoră!
Dacă ar trebui să alegem un fel de mâncare cu care toată lumea este de acord, acesta ar fi lasagna bolognese;) Cu straturile sale generoase de paste, sos bolognez fiert îndelung, sos bechamel cremos și parmezan auriu gratinat, este rețeta perfectă pentru o masă convivială, pe cât de gustoasă îți dorești, pe atât de bună când este reîncălzită a doua zi... Află cum se prepară pas cu pas acest preparat cu aromă italiană
Ingrediente
Sos Bolognese:
Sos Béchamel:
Materiale
- 1 oală
- 1 lingură de lemn
- 1 tocator
- 1 cuțit
- 1 cratiță
- 1 tel
- 1 tavă mare (de ex. 25x35 cm) sau mai multe caserole mici (de ex. 2 caserole 15x30 cm)
Preparare
Se taie ceapa, morcovul și țelina.
Se toarnă uleiul de măsline pe fundul caserolei și se adaugă legumele pe rând, amestecând de fiecare dată, la foc mediu. După 5 minute de gătire, se adaugă rozmarinul uscat.
Se adaugă apoi carnea de vită tocată și se fărâmițează cu o lingură de lemn. Se lasă să se gătească timp de aproximativ 10 minute.
Se adaugă vinul și se lasă să se evapore.
Se adaugă apoi piureul de roșii. Se umple sticla de piure de roșii cu apă, se agită și se toarnă jumătate în caserolă.
Se aduce totul la fierbere, se acoperă și se reduce focul la minim timp de aproximativ 3 ore.
Se adaugă apa rămasă puțin câte puțin.
Puteți ajusta timpul de gătire în funcție de textura pe care o doriți pentru sos!
La sfârșitul timpului de gătire, adăugați laptele, sarea și piperul și amestecați.
Sosul bechamel:
Se topește untul într-o cratiță. Când s-a topit complet, se adaugă făina deodată și se amestecă pentru a se combina.
Continuați să amestecați pentru a forma un roux și gătiți timp de 2 minute. Se adaugă laptele treptat, amestecând constant.
Când bechamel-ul s-a îngroșat, se condimentează cu sare, piper și pulbere de nucșoară.
Acum este momentul să asamblați vasul:
Se toarnă un strat subțire de sos bechamel pe fundul vasului de gratinat. Acoperiți cu foi de lasagna.
Se adaugă apoi un strat de sos Bolognese și un strat de sos bechamel. Se acoperă cu parmezan ras.
Se repetă de fiecare dată: un strat de aluat de lasagna, un strat de sos Bolognese, un strat de sos bechamel și un strat de parmezan ras.
Terminați vasul acoperind partea de sus cu sos bechamel și presărând generos parmezan ras.
Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30 de minute. Se stinge cuptorul și se mai lasă încă 10 minute.
Și acum este gata să vă bucurați de ea!
Observații
►Dacă doriți să preparați sosul în avans (și va fi cu atât mai bun pentru asta): transferați-l într-un recipient etanș, lăsați-l să se răcească complet înainte de a-l pune în frigider sau congelator.
►Dacă doriți să preparați sosul bechamel în avans: transferați-l într-un bol și tapetați-l cu folie alimentară.
Care este cea mai bună carne de folosit pentru un sos Bolognese autentic în lasagna?
Pentru un sos Bolognese autentic, vă recomandăm să folosiți carne tocată de vită de bună calitate. Aici am folosit doar carne de vită, dar puteți amesteca și carne tocată de vită și de porc.
Cum ajustez timpul de gătire al sosului Bolognese pentru a obține textura perfectă?
Această rețetă de sos necesită un timp de gătire lung, de 3-4 ore, la foc mic, cu adăugarea treptată de apă pentru a regla consistența. Puteți ajusta timpul în funcție de preferința dumneavoastră pentru un sos mai gros sau mai subțire.
De ce se adaugă vin roșu la sosul Bolognese și cum îl alegeți pe cel potrivit?
Vinul roșu adaugă profunzime și complexitate sosului. Este recomandabil să folosiți un vin roșu sec de bună calitate, dar nu prea puternic, pentru a nu masca celelalte arome. De asemenea, îl puteți înlocui cu vin alb sau cu vin fără alcool.
Cum se obține un sos bechamel neted și fără cocoloașe pentru lasagna?
Amestecați untul topit cu făina pentru a forma un roux, apoi adăugați treptat laptele, bătând constant. Cel mai bine este să mențineți focul mic/mediu pentru a vă asigura că bechamel-ul se îngroașă încet și nu se lipește de tigaie. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară pentru o aromă echilibrată. Puteți folosi lapte vegetal sau fără lactoză fără griji!
Lasagna poate fi pregătită în avans și cum poate fi păstrată?
Da, puteți pregăti lasagna cu o zi înainte, acoperiți-o și păstrați-o în frigider. Cel mai bine este să lăsați lasagna să ajungă la temperatura camerei înainte de a o găti, pentru a asigura o gătire uniformă.
Lasagna poate fi congelată?
Puteți congela lasagna fără nicio problemă. Puneți-o în frigider peste noapte înainte de a o reîncălzi pentru a se decongela încet și a evita un șoc termic prea mare. De asemenea, puteți congela doar sosul, dacă doriți.
Ce tip de paste ar trebui să folosesc?
Aici am folosit paste uscate pentru lasagna, dar puteți folosi și paste proaspete - rețeta este aici. Nu uitați să ajustați timpul de gătire. Cantitatea utilizată va depinde de vasul sau vasele folosite pentru gătit.
De ce să adăugați lapte la sosul bolognese?
Acesta va reduce aciditatea sosului și îl va face mai blând. Adăugarea acestui ingredient este opțională.
Cum pot îmbunătăți sosul bolognez?
Puteți adăuga pancetta la grătar în sos, ca în rețeta tradițională italiană pentru sos ragù. Acest lucru va adăuga și mai multă aromă! Rețeta noastră este o alternativă bună pentru persoanele care nu consumă carne de porc.
Cum aleg mâncărurile pentru a face această rețetă?
Aici, pentru 6 persoane, am folosit mai multe farfurii mici. Ați putea folosi o farfurie mare de 25x35 cm sau 2 farfurii mai mici de 15x30 cm, de exemplu.
Nutriție
- Carbo: 77.7g
- Grăsimi: 41.7g
- Grăsimi sat.: 20.2g
- Proteine: 45.6g
- Fibre: 5.8g
- Zahăr: 14g
- ProPoints: 24
- SmartPoints: 30
Echipamente de gătit
Întrebări
Poze cu rețata gătită de membri
Comentarii
anonymous
Cea mai buna!!!
budicon
Nu se pune rozmarin, nu se pune lapte! Unde este pancetta???
Nu are treaba cu reteta originala!!!
Daniela
Nu se pune niciodata lapte in sosul bologneze !!!! Aici ai facut ceva fals, si nici nu trebuie sa fiarba 3 ore, .... ai o reteta gresita sau faci glume ...









Punctează această reţetă