Petitchef

Varza a la cluj

Felul principal
8 porții
1 oră
1 oră
Dificil
De cand vroiam sa fac eu o varza a la Cluj…..! cred ca nu am mancat niciodata o varza mai buna, dupa mine bate si sarmalele! Este cam bogata in calorii, ce-i drept, dar merita facuta macar acum cand avem varza murata la butoi, ca daca vine vara, nu prea merge cu varza dulce…Asadar va provoc la un dezmat…culinar bineinteles :-)

Ingrediente

Numarul de porții: 8
o varza murata mare (cca 2kg)

1 kg carne tocata (porc si vita)


200 gr orez

sare si piper


boia de ardei

o ceasca de vin

bulion

2 rosii mari

Preparare

  • Intai tocam varza fideluta si o spalam in apa rece dupa care o stoarcem si o punem la calit cu ulei (eu am pus cam o ceasca pentru ca varza a fost multa). Daca considerati ca e mult, va sfatuiesc sa faceti jumatate din cantitate (carne si varza).

    Adaugam in varza o lingura de boia de ardei, cimbru si piper si mai lasam sa se inmoaie putin dupa care o tragem de pe foc si ne apucam sa pregatim umplutura de carne dupa cum urmeaza:
  • Umplutura:

    E bine sa facem umplutura din carne de vita si porc pentru ca oricum este o mancare grea si trebuie sa mai reducem cat de cat din grasime.

    Asadar, tocam ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei.
  • Cand a devenit sticloasa, adaugam orezul si mestecam foarte bine sa nu se lipeasca. Lasam sa se albeasca putin orezul, circa 3-4 minute, dupa care adaugam si carnea tocata, sarea, piperul si cimbrul si mestecam din cand in cand in ea pana cand se deschide la culoare. Adaugam si vinul si lasam sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute pana cand devine frageda.
  • Intr-un vas marisor, punem un strat de varza apoi un strat de carne. Peste carne punem cateva linguri de suc de rosii sau bulion si il intindem pe toata suprafata.

    Alternam iar cu un strat de varza apoi iar carne si la sfarsit varza!
  • Pe deasupra puteti sa puneti felii de rosii sau chiar rosii tocate mai marunt din conserva.
  • O coacem in cuptor cca 1 h si jumatate, pana cand varza se fragezeste si se rumeneste la suprafata. Intai o bagam in cuptor acoperita cu un capac sau folie de aluminiu, iar spre final o descoperim ca sa se rumeneasca frumos!
  • Pofta buna! ca merge langa o tuica buna ;-)

Poze

Varza a la Cluj, poza 1Varza a la Cluj, poza 2



Comentarii (51):

17/01/2017

O reteta deosebita,care "declanseaza (!)"glandele salivare,inca din faza de preparare ! Super gustoasa !

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
07/09/2016

FF buna reteta

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
07/09/2016

Nu cred ca este mai buna decat sarmalele ; varza a la Cluj nu este altceva decat "sarmale amestecate", cum se mai numeste prin alte parti ale tarii, dar este intradevar foarte buna.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
07/09/2016

Foarte buna

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
07/09/2016

Ff bun

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
18/08/2016

Pozele cu varza sunt false .... in reteta se spune clar ca orezul se amesteca cu carnea iar in poza apar straturi cu varza, orez si carne !
Corect este ca in poze, dar metoda de preparare expusa nu !

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
14/06/2015

Bravo pentru claritatea exprimării! Sper să iasă bună și de această dată!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
18/01/2015

Merge f bine si fara orez

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
15/04/2014

Yammy!!!!!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
03/04/2014

Excelent !!!!!!!!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Varza cu bacon
Varza cu bacon
4 porții
50 min
Foarte ușor
Rețetă Salata japoneza de varza
Salata japoneza de varza
4 porții
4 ore
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Coleslaw - salata de varza si morcov
Coleslaw - salata de varza si morcov
4 porții
30 min
Foarte ușor
3.3 / 5
Rețetă Varza a la cluj
Varza a la cluj
4 porții
45 min
Foarte ușor
Rețetă Varza a la cluj
Varza a la cluj
4 porții
1h20m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Varza a la cluj- varianta bihoreana
Varza a la cluj- varianta bihoreana
4 porții
45 min
Foarte ușor
2 / 5

Rețete

Articole conexe

„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!Varza de Bruxelles - ori o iubesti, ori o urasti!Varza de Bruxelles - ori o iubesti, ori o urasti!Salata indiana de varzaSalata indiana de varza

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: