Petitchef

Pasta al forno

Felul principal
8 porții
30 min
35 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 8

Sos Ragu:

800 g carne tocata, amestec de vita si porc


1 morcov dat pe razatoare

3catei de usturoi, feliute

1200 g de suc de rosii, sau rosii cubulete la cutie, dar nu pasta de tomate

50 ml vin sec

2-3 foi de dafin

2-3 fire de cimbru

Piper proaspat macinat


Sos Bechamel:

100 g unt

100 g faina

Un praf de nucsoara

10000 ml de lapte dulce

800 g paste scurte fierte al dente

200 g de parmesan sau alta branza sarata-

Preparare

  • Incepi cu sosul Ragu, carui preparare dureaza cel mai mult. Acest sos se face in decursul a mai multe ore, min 3, dar eu il las cam 4 ore. Este foarte important sa ai o cratita cu un fund mai gros si un foc foarte mic, pentru ca cu cat fierbe mai mult acest sos, cu atat va fi mai bogat in arome.
  • Se toaca ceapa, usturoiul si se da prin razatoarea mare morcovul. Se calesc acestea impreuna cu 6-7 linguri de ulei de masline, impreuna cu dafinul si cimbrul. Se adauga carnea si se rumenesc toate impreuna. Se stinge cu vin si atunci cand el se evapora adauga sosul de rosii. Daca folosesti rosii cuburi din conserva trebuie sa adaugi apa sau supa de legume, cam 700ml.
  • Nu te speria daca in loc de sos ti se pare ca ai o ciorba! Dupa 3-4 ore la foc mic, fara capac, cu geamul deschis ca sa nu inebunesti de mirosul care devine din ce in ce mai apetisant, va deveni un sos dens si incredibil de gustos.
  • La un foc mic, nu se intampla nimic rau, dar aminteste-ti totusi sa mai amesteci in el din jumatate in jumatate de ora. Vei vedea ca este ca la zacusca: desi toate ingredientele sunt fierte, cu cat sta mai mult pe foc cu atat este mai buna. Dupa cea de a doua ora deja incepe sa se lege si uleiul sa iasa la suprafata. Poti gust din sos cu ajutorul unui dumicat de paine inmuiat in sos si ai grija sa te opresti la timp, ca tot gustand ar exista pericolul sa mananci tot sosul in ritmul asta. Nu adauga sare, decat un praf, pentru ca acest sos se va condensa si exista posibilitatea sa il faci prea sarat, asa ca nu pune sare in el.
  • Sosul bechamel:
    Topesti intr-o cratita untul, o tragi de pe foc si adaugi faina si laptele, alternativ, amestecand cu un tel pana devine omogena. O pui pe foc, adaugi un praf de nuscoara si amesteci mereu, ca la ciulama, pana devine de consistenta smantanii. Nu dureaza mult, cam 10-15 min. Il lasi deoparte pentru ca iti va trebui sa acoperi cu acest sos pastele inainte de cuptor. Atunci cand sosul Ragu este aproape facut, pune apa la fiert pentru paste. Cand fierbe adauga sarea si pastele pe care le fierbi al dente. Le scurgi bine de apa in care au fiert si le pui peste sosul Ragu si le amesteci.
  • Asamblarea:
    Pui jumatate din pastele amestecate cu sosul Ragu intr-o tava mare. Presari parmesanul sau branza ta sarata si adaugi si restul pastelor. Le acoperi cu sosul Bechamel pe care il distribui pe toata suprafata pastelor din tava, presari mozzarella sau casacaval peste si dai la cuptor pentru 30-45 de minute, pana se rumenesc la suprafata. Nu este necesar sa ungi tava cu ulei pentru ca Ragu-ul are suficient ulei ca sa nu se lipeasca pastele.
  • Pasta al forno este absolut delicioasa cu un vin bun! Daca ai un carnat de casa bun, il poti pune de la bun inceput in sosul Ragu, dar nu le combina cu chestii de astea din comert, ca e pacat.

Poze

Pasta al forno, poza 1Pasta al forno, poza 2Pasta al forno, poza 3


Comentarii:

09/08/2013

Iam iam

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă One pot pasta - tagliatelle cu somon si broccoli
One pot pasta - tagliatelle cu somon si broccoli
2 porții
20 min
Foarte ușor
3.9 / 5
Rețetă Parmentier de canard
Parmentier de canard
4 porții
1h5m
Foarte ușor
4.1 / 5
Rețetă Medalioane cu linte rosie
Medalioane cu linte rosie
4 porții
1h15m
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Pasta de fasole
Pasta de fasole
8 porții
1h30m
Ușor
4.5 / 5
Rețetă Pasta de peste
Pasta de peste
4 porții
50 min
Foarte ușor
3.4 / 5
Rețetă Pasta de branza
Pasta de branza
2 porții
40 min
Foarte ușor
3.3 / 5

Rețete

Articole conexe

Cateva cuvinte despre...pasta misoCateva cuvinte despre...pasta miso

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: