UHT nu este vreo gaselnita a producatorilor de lapte ci se refera la ultrapasteurizare, un procedeu prin care laptele este expus timp de numai 2-4 secunde la o incalzire intensa, in intervalul de 135-150 grade C. Pasteurizarea, procedeu inventat de Pasteur, implica incalzirea laptelui la 72-75...
vezi mai multCartofii dulci au o textura cremoasa si un gust dulce-picant, care ii face ideali pentru mancaruri savuroase. Acesti tuberculi sunt bogati in fibre, vitaminele A, C si B6, si o excelenta sursa de carbohidrati. Cartoful dulce este de asemenea considerat o sursa buna de cupru, potasiu si mangan....
vezi mai multDescoperita initial ca si buruiana, secara a fost luata in cultura ulterior graului si orzului. Se remarca prin faptul ca reuseste sa creasca pe soluri acide si nisipoase, in zone cu clima rece si umeda sau in zone secetoase si devine astazi a doua cereala “panificabila” dupa grau, cultivata in...
vezi mai multI se mai spune hajma, azima, agima, vlasita, ceapa mica, hasma, esalota sau ceapa frantuzeasca si are bulbul asemanator usturoiului si cepei, dar fara mirosul intepator al usturoiului. Comparativ cu ceapa obisnuita, gustul este mult mai intens si mai putin iute, este mult mai zemoasa, mai moale...
vezi mai multDesi are in spate o traditie de preparare de peste 6.000 ani si este recunoscuta ca branza etalon a Greciei si Ciprului, branza Feta provine din italienescul “fetta” care se traduce prin “felie”. Se presupune ca branza Feta se numea la inceput tyripheta, adica „felie de branza“ si a devenit...
vezi mai multDoar 1 pahar de suc de rosii consumat pe zi asigura 70% din necesarul de vitamina C din organism. Sucul proaspat de rosii este considerat un adevarat miracol pentru sanatate.
vezi mai multDestinate insiroparii produselor de cofetarie, inainte de a ajunge pe piata, esentele alimentare sunt testate in cele mai diverse aplicatii de cofetarie si patiserie. Esentele nu se clasifica in tipare strica, se diferentiaza prin calitate si profil aromatic, persistenta, intensitate, efecte...
vezi mai multCarnea de curcan este o sursa excelenta de proteine si vitamine din complexul B. Este cea mai buna alternativa la carnea de pui si astazi se gaseste in aproape orice supermarket sau hypermarket. Este un produs indicat in diversificarea alimentatiei copiilor, deoarece are o calitate mai buna, are...
vezi mai multDesi persanii sunt primii care au produs apa si uleiul de trandafiri si au inventat martipanul, preparat din migdale pisate si zahar si aromat cu apa de trandafiri, cea mai veche reteta scrisa, de preparare a apei de trandafiri este una din secolul al IX-lea si provine de la arabi. Produsa...
vezi mai multUtilizata ca agent de gelifiere, stabilizator sau agent de ingrosare in alimente, gelatina este un aditiv alimentar incolor, insipid. Este singura substanta de ingrosare necarbohidrata (poliglucid) utilizata in industria alimentara. A fost anterior recunoscuta ca aditiv de legile UE si numerotata cu E441. In prezent gelatina este considerata un ingredient.
vezi mai multCarnea tocata se regaseste in multe dintre retetele romanesti. Fie ca alegem sa o preparam sub forma de sarmalute, parjoalelor moldovenesti, a musacalei ori a ardeiului umplut, carnea tocata este la mare cautare in macelarii. Sunt foarte multe preparate care se pot pregati si au la baza carne...
vezi mai multSpecialistii ne recomanda sa consumam un fruct, dimineata pe stomacul gol, iar al doilea se poate consuma ca si gustare. Practic pana la pranz ar trebui sa consumam 2 fructe.
vezi mai multGazpacho este unul dintre cele mai cunoscute preparate spaniole. Este o supa rece, denumita uneori ca o supa-salata, si este in mare parte consumata in lunile de vara, pentru ca este bogata in vitamine si are efect revigorant. Gazpacho este o supa rece de legume crude originara din sudul...
vezi mai multOriginara din Asia de Sud Est, fasolea verde chinezeasca este un soi productiv de fasole urcatoare cu pastaie lunga pana la un metru lungime. Se consuma in supe, ori gatita verde, se preteaza si la conservare. Se poate intalni sub 3 culori: verde, violet si pestrita. Suporta aceleasi tratamente...
vezi mai multPentru ca se realizeaza usor, din ingrediente proaspete si pentru ca sunt sanatoase si aduc organismului un aport important de minerale si vitamine, salatele sunt preferatele sezonului de vara. Rosiile, castravetii, vinetele, ardeii se gasesc din abundenta pe tarabele vanzatorilor, indemnandu-ne...
vezi mai multAvand o culoare galben-auriu sau galben-portocaliu si un parfum aparte, caisele sunt fructele cele mai bogate in vitamina C si complexul de vitamine B dar si potasiu si betacaroten. Caisele isi arata adevarata aroma si parfumul inconfundabil in dulceata sau gem, dar se simt bine...
vezi mai multFiecare celula din corpul uman are nevoie de apa pentru a functiona in mod corespunzator. Acum ca este vara si mercurul din temometre se ridica, este important sa acordam o atentie deosebita hidratarii organismului. E nevoie de apa pentru reglarea temperaturii corpului, pentru protejarea...
vezi mai multDelicios de dulce, cu nuante de mosc si cu o consistenta untoasa, nu este de mirare ca papaya a fost numit "fructul ingerilor", de catre Cristofor Columb.
vezi mai mult