Petitchef

Cozonac cu nuca si cu mac

Desert
8 porții
20 min
35 min
Foarte ușor

Ingrediente

8

Preparare

  • Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Nuca se amesca cu pudra de cacao.
  • Macul se macina si apoi se pune la fiert impreuna cu laptele si se tine pe foc, amestecand pana se absoarbe tot lichidul si compozitia devine "faramicioasa" .
  • Se lasa sa se raceasca. Dupa ce aceasta s-a racit complet se adauga aproximativ 3 linguri de albus; restul de albus se adauga la amestecul de nuca.
  • Alatul se imparte in doua bucati; fiecare bucata de aluat se intinde intr-o foaie subtire - de vreo 3~5 mm grosime; deasupra se intide umplutura si se ruleaza.
  • Se lasa la crescut aproximativ o ora. Se unge cu ou deasupra si se da la cuptor pentru 40~50 minute.

Rețete inrudite

YouTube


Poze

Cozonac cu nuca si cu mac, poza 1
Cozonac cu nuca si cu mac, poza 2

Întrebări:

Ati uitata sa specificati cata faina se adauga la reteta

Răspuns:

Se pare ca atunci cand PetitChef a trecut reteta pe site a "ratacit" randul cu link-ul spre reteta de aluat. Pentru cozonacei am folosit jumatatea din aceasta reteta de aluat: Aluat dulce 1 kg faina pentru paine 1 plic drojdie uscata (11g) sau 35g proaspata 2 lingurite sare 400ml lapte 200g zahar 200g unt topit 10 galbenusuri coaja rasa de la o lamaie esenta de vanilie putin sofran (optional - pt. culoare) Faina se cerne de doua ori. Galbenusurile se freaca cu sarea. Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si sofranul si se tine, amestecand din cand in cand pana ce se dizolva zaharul. Se lasa sa se raceasca. In aproximativ 100 ml din laptele cu zahar se dizolva drojdia (laptele nu trebuie sa fie prea fierbinte, ci caldut). Se lasa la loc cald 10~15 min. dupa care se toarna peste faina. Se amesteca putin, se adauga galbenusurile, laptele, esenta de vanilie si untul. Se amesteca pana ce se incorporeaza toata faina dupa care incepe sa se framante pana ce aluatul devine elastic si nu mai este lipicios. Se pune intr-un castron, se acopera cu o folie si se lasa la crescut aproximativ o ora dupa care se poate folosi la cozonac, pasca, etc.




Comentarii:

CristinaK
CristinaK, 31/12/2015

Se pare ca atunci cand reteta a fost preluata de pe blog s-a "ratacit" randul cu link-ul spre reteta de aluat. Pentru cozonacei am folosit jumatatea din aceasta reteta de aluat: [Aluat dulce] 1 kg faina pentru paine 1 plic drojdie uscata (11g) sau 35g proaspata 2 lingurite sare 400ml lapte 200g zahar 200g unt topit 10 galbenusuri coaja rasa de la o lamaie esenta de vanilie putin sofran (optional - pt. culoare) Faina se cerne de doua ori. Galbenusurile se freaca cu sarea. Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si sofranul si se tine, amestecand din cand in cand pana ce se dizolva zaharul. Se lasa sa se raceasca. In aproximativ 100 ml din laptele cu zahar se dizolva drojdia (laptele nu trebuie sa fie prea fierbinte, ci caldut). Se lasa la loc cald 10~15 min. dupa care se toarna peste faina. Se amesteca putin, se adauga galbenusurile, laptele, esenta de vanilie si untul. Se amesteca pana ce se incorporeaza toata faina dupa care incepe sa se framante pana ce aluatul devine elastic si nu mai este lipicios. Se pune intr-un castron, se acopera cu o folie si se lasa la crescut aproximativ o ora dupa care se poate folosi la cozonac, pasca, etc.

(0) (0) Abuz
20/11/2013

Aluatul cum se face??????????/

(0) (0) Abuz
19/07/2013

Buna ziua, dar reteta de aluat ???? Ea era baza pentru noi incepatoarele !

(0) (0) Abuz
22/12/2012

Foarte bun,nota 10 cu felicitari

(0) (0) Abuz
04/11/2012

Cel mai bun

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Cozonac cu nuca si mac
Cozonac cu nuca si mac
4 porții
35 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Cozonac cu nuca si cacao
Cozonac cu nuca si cacao
8 porții
1 h 35 m
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Cozonac cu nuca si cacao
Cozonac cu nuca si cacao
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Ciocolata de casa_petitchef
Ciocolata de casa_petitchef
20 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Royal chocolat - Trianon
Royal chocolat - Trianon
8 porții
5 h 12 m
Dificil
4.9 / 5
Rețetă Bilute energizante
Bilute energizante
6 porții
10 min
Foarte ușor
4.8 / 5

Rețete

Articole conexe

Nuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati reale Nuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati reale Retete de cozonac Retete de cozonac Painea de casa, o paine fermecata! Painea de casa, o paine fermecata!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei