Petitchef

Greta garbo -jerbo

Desert
6 porții
30 min
10 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 6

Aluat:

600 g faina

300 g unt

2 galbenusuri + 1 ou intreg

2 linguri mari smantana

un praf de sare si zahar

400-450 g gem de caise sau prune


Maia:

25 g drojdie proaspata

2 lingurite zahar

putin lapte caldut


Umplutura:

250 g nuca

250 g zahar pudra

coaja de lamaie optional


Glazura:

6 linguri zahar

3 linguri apa

1 lingura mare cacao

unt cat o nuca

Preparare

  • Maiaua si aluatul se prepara in acelasi mod ca si la "Saviecuta" cu mac si nuca
    Se pune faina intr-un bol, se adauga maiaua gata crescuta, smantana, praful de sare si de zahar, untul incalzit putin in microunde, oul intreg si cele 2 galbenusuri.
  • Se framanta bine, pana cand nu se mai lipeste de mana si se lasa la dospit intr-un loc cald, dupa ce isi dubleaza volumul, aluatul se imparte in 3 parti egale.Se intinde prima foaie de marimea tavii in care doriti s-o coaceti, tapetata bineinteles cu hartie de copt.
  • Se prepara umplutura, operatiune care decurge foarte rapid si usor: se amesteca nuca cu zaharul praf si aromele.Se intinde jumatate din cantitatea de gem pe prima foaie din tava.Se presara jumatate din umplutura de nuca si zahar.
  • Se intinde cea de-a doua foaie de aluat, la care, cine doreste poate adauga 2 linguri de cacao, pentru un aspect si gust mai deosebit.Este important de stiut ca foile de aluat se ruleaza pe sucitor si se deruleaza apoi, cu grija, in tava.
  • Peste aceasta a doua foaie se adauga restul de gem, deasupra careia se adauga nuca cu zaharul ramas.Se adauga si ultima foaie deasupra, care se inteapa din loc in loc cu furculita.Se baga in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade C.
  • Dupa aproximativ o jumatate de ora se face testul "scobitoarea" .Cand e gata, se scoate din cuptor si se toarna imediat glazura deasupra, glazura care se face in felul urmator: se amesteca zaharul cu cacaoa, se adauga apa si se lasa pe foc pana se leaga ca un sirop (5-7 minute). Se adauga apoi untul si se toarna deasupra prajiturii calde!

Poze

Greta Garbo -Jerbo, poza 1Greta Garbo -Jerbo, poza 2Greta Garbo -Jerbo, poza 3

Întrebări:




Comentarii:

simona_c2014_1_2_3_4
simona_c2014_1_2_3_4, 29/03/2017

Suntem profesionisti sau nu?....pai ce treaba are SAVIECUTA (unde se denumeste asa?...mai la vale de Cuca Macaii?)....Vreti sa utilizati o transcriptie fonetica pentru a desemna prajitura care a luat denumirea vestitei cofetarii Gerbeauddin Budapesta, la fel de renumita ca si cofetaria Capsa din Bucuresti.In cazul asta ma astept maine -poimaine sa intitulati si unele specialitati de la Capsa dupa cum suna mai usor la ureche,,,,de exemplu CAPUSA sau CAPSUNICA sau CAPSATA sau CAPUL DEALULUI sa priceapa tot ignorantul.Si mai e ceva,vad ca are 6 etape,manopera asta sigur trece de o ora iar gradul de dificultate este GREU.Asta daca aveti proprietatea cuvintelor in romaneste.

(1) (1) Abuz
29/03/2017

Nu e de p(r)ost?

(0) (0) Abuz
27/12/2013

Super prajitura

(1) (0) Abuz
marcela_i2013
marcela_i2013, 14/11/2013

Este foarte buna

(1) (0) Abuz
21/01/2013

EXCELENT

(1) (0) Abuz
20/11/2011

Arata foarte bine

(0) (0) Abuz
liana10
liana10, 20/01/2011

Cea mai buna!

(1) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Greta garbo anii '80
Greta garbo anii '80
6 porții
50 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Prajitura greta garbo
Prajitura greta garbo
6 porții
49 min
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Tarta aromata cu prune
Tarta aromata cu prune
10 porții
2h40m
Ușor
4.4 / 5
Rețetă Sangria alba (cu vin alb)
Sangria alba (cu vin alb)
6 porții
2h10m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Taitei de orez cu creveti, lapte de cocos si legume
Taitei de orez cu creveti, lapte de cocos si legume
3 porții
30 min
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: