In aproape toate bucatariile lumii exista cate un tip de ardei umplut. In ceea ce priveste Peninsula Balcanica, in fiecare bucatarie a regiunii regasim minim o reteta de ardei umpluti, cu detalii specifice zonei. Fiind o mancare atat de apreciata, cu siguranta fiecare gospodina are macar cate o varianta de a prepara acest fel de mancare, mostenita sau modificata. Asta si pentru ca indiferent de sezon, ardeiul umplut este un preparat potrivit la orice masa, atat la cina cat si la pranz. Ardeii umpluti se pot
Taiem codita fiecarui ardei de jur imprejur si scoatem semintele impreuna cu maduva alba din interior. Codita o taiem impreuna cu partea cu seminte (cotorul). Continuam pana cand terminam de aranjat toti ardeii, apoi ii spalam si in interior.
Pregatim aragazul si o cratita mica in care punem apa si o lasam sa fiarba. Cand apa din cratita clocoteste, adaugam orezul si il lasam sa fiarba timp de 7-8 minute. Scurgem orezul fiert si il spalam cu apa rece.
Tocam marunt ceapa. Zdrobim usturoiul.
Punem orezul spalat peste carnea tocata. Adaugam ceapa si usturoiul zdrobit. Condimentam cu sare si piper macinat. Amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena.
Cu ajutorul unei linguri umplem fiecare ardei curatat si spalat cu amestecul de carne, dar nu chiar complet. Apasam carnea cu lingura pentru a fi siguri ca ardeiul este bine umplut. Acoperim fiecare ardei cu capacul corespunzator.Continuam pana cand terminam de pregatit toti ardeii.
Pregatim o cratita inalta in care punem uleiul. Asezam ardeii, unul langa altul, cu deschizatura in sus. Punem sucul de rosii. Turnam in cratita 2-3 cani de apa, astfel incat ardeii sa fie acoperiti mai mult de jumatate de lichid. Pregatim aragazul si asezam cratita cu ardei umpluti pe aragaz. Acoperim cratita cu capac si lasam preparatul sa fiarba acoperit, la foc mic, timp de 40 de minute, pana cand ardeii incep sa se increteasca.
Dupa 30 de minute incalzim cuptorul. Introducem cratita cu ardei in cuptorul incalzit pentru 15 minute. Scoatem ardeii din cuptor cand sunt usor rumeniti si cand sosul a scazut. Servim calzi, cu sos, smantana si ardei iute. POFTA BUNA!
Reteta a fost pregatita cu carne tocata din piept de curcan si a necesitat putin ulei. Sigur ca daca folosim alt tip de carne este mai dietetic sa nu folosim ulei, dar depinde de situatie si de gusturi!
Foarte buna retete.Va iubesc si va doresc o zii minunata.Rugamintea mea este cat mai multe retete cu ardei daca se poate.este leguma mea preferata.va poop.
Au fost foarte buni! Erau fierti, chiar inainte sa fie pusi in cuptor. I-am bagat in cuptor doar pentru aroma si mirosul de copt. Din pacate pentru mine (sau din fericire) nu pot sa trisez atunci cand prepar o reteta (asa cum se vede pe site).
Daca te uiti pe site, o sa vezi ca i-am mancat, asa "necomestibili "cum au fost! Fiecare cu gusturile lui! Fiecare cu reteta lui pe care o considera perfecta! Numai bine!
Reteta a fost pregatita cu carne tocata din piept de curcan si a necesitat putin ulei. Sigur ca daca folosim alt tip de carne este mai dietetic sa nu folosim ulei, dar depinde de situatie si de gusturi!