Petitchef

Supa de gaina cu galuste

Felul principal
8 porții
30 min
2 ore
Ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 8

Ingrediente:

1/2 gaina (pt ca eu aveam o gaina mare am pus doar spatele cu gatul, aripile si osul pieptului) sau un pui intreg.


1 patrunjel radacina 1 ceapa

1/2 gulie

1 ardei gras de preferinta galben (eu aveam rosu)

1 legatura patrunjel verde

1 lingura delikat de gaina

piper


Pt galuste:

1 ou mare

125 gr gris (aproximativ)

sare

Preparare

  • Carnea de pasare se curata bine si se spala, se transeaza si se pune deoparte. Zarzavatul se curata si se spala apoi de taie in jumatate. Se pun impreuna la foc intr-o oala de 7 litri cu 5 litri de apa rece si cu o lingura de delikat, nu se pune sare, daca supa nu e sarata suficient se poate aduga sare dupa gust la sfarsit. Supa se spumeaza din cand in cand.


    Cand s-au fiert atat carnea cat si zarzavatul se opreste focul, se scot zarzavatul si carnea din oala apoi supa se strecoara intr-o oala curata.


    Supa se degreseaza ca sa nu fie prea unsa, deaceea eu pregatesc supa seara astfel o las la rece pana a doua zi si apoi o degresez.


    Se serveste cu taietei sau galuste de gris. Daca se serveste cu taietei de casa, acestia se fierb direct in supa. Cand supa incepe sa clocoteasca se adauga taieteii si se fierb 1 minut dupa care se opreste focul si se acopera oala cu un capac.



    Daca decideti sa faceti galuste atunci pt 5l de supa sunt suficiente galuste dintr-un ou mare. Se separa galbenusul de albus, acesta inpreuna cu un varf de sare se bate spuma tare..se adauga galbenusul si se amesteca cu telul de jos in sus ca ca incorporeze aer..apoi se toarna in ploaie grisul aprox 125 gr (in functie de marimea oului) pana ce compozitia incepe sa se desprinda usor de pe vas in timpul amestecarii.


    Se formeaza galustele cu o lingura de supa si se pun in zeama care clocoteste, ca sa nu se lipeasca compozitia de lingura aceasta se baga fie in supa fierbinte inainte de fiecare galusca, fie in apa rece.


    Cand s-au pus toate galustele se da focul mic se acopera cu capacul si se fierb inca 5 minute apoi se opreste focul si se lasa sa se odihneasca 10 minute.


    Se presara cu piper negru proaspat macinat si patrunjel verde tocat.

    Pofta buna1
    Pt reteat cu fotografii pas cu pas va astept pe blog!

Poze

Supa de gaina cu galuste, poza 1Supa de gaina cu galuste, poza 2Supa de gaina cu galuste, poza 3


Comentarii (29):

13/06/2018

Eu pun delikakat la toate supele si ciorbele, le confera un gust divin inegalabil, legume pun mai putine sau deloc, ca nu dau gust bun. Cand am, pun si vegeta care e cam sarata dar eu folosesc si fidea care ia gustul de sarat. Cel mai bine iese ciorba daca punem o lingura sau doua cu varf de glutamat, asa ceva bun n-ati mancat nici la mama acasa! Nici pui nici legume nu mai trebuie puse. Iese o cioba de te lingi pe degete si pe deasupra mai e si foarte ieftina! Pentru galuste de gris pun cam un chil de gris la fiert si il adaug apoi in ciorba, formand galustele cu o lingura. Nu e mare filosofie! Galustele de gris sunt foarte bune alaturi de fidea. Cine doreste poate pune si putin orez.

am gătit această rețetă (0) (1) Abuz
10/04/2015

Super bv bv bv bv bv

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
26/01/2014

F buna reteta.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
05/01/2014

O supa delicioasa....

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
23/11/2013

Eu mereu am pus gulie, iar delikat sau vegeta doar cand o faceam in graba. De obicei pun tot felul de legume proaspete (gulie, ceapa, telina, ardei gras, morcov, patrunjel, pastarnac) si daca o faci cu pasare din curte n-are cum sa iasa decat excelenta! :)

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
11/11/2013

Merita!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
17/06/2014

Excelent

(0) (0) Abuz
07/05/2014

Super

(0) (0) Abuz
28/04/2014

Asta da, e sanatate curata ! hranitoare, gustoasa, apetisanta ...
pofta buna !

(1) (0) Abuz
20/02/2014

Bune

(0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Supa de gaina cu galuste
Supa de gaina cu galuste
2 porții
30 min
Foarte ușor
3.6 / 5
Rețetă Supa de gaina cu taietei
Supa de gaina cu taietei
6 porții
2h25m
Ușor
4.3 / 5
Rețetă Supa de gaina cu galuste din ficat de pasare
Supa de gaina cu galuste din ficat de pasare
4 porții
35 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Supa crema de dovleac placintar
Supa crema de dovleac placintar
3 porții
45 min
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Supa de naut cu spanac
Supa de naut cu spanac
5 porții
50 min
Foarte ușor
3.1 / 5

Rețete

Articole conexe

Supa-enciclopedia culinara!Supa-enciclopedia culinara!Gazpacho sau supa-salataGazpacho sau supa-salataCum se fac galuste pufoase din gris?Cum se fac galuste pufoase din gris?

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: