Petitchef

Zacusca de vinete

Antreuri
8 porții
3 ore
5 ore
Ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 8
60 de ardei mari, galbeni, 60 de gogoșari mari, 12 vinete mari, 3 kg de ceapa, 800 g de bulion de roșii, piper, sare, foi de dafin, 1,5 l ulei. Opțional, 5-6 morcovi curățați și dați prin răzătoarea mică.

Preparare

  • Ardeii, gogoşarii şi vinetele se coc direct pe flacără, în tavă la cuptor sau pe o tablă mai mare (fiecare cum știe și cum obișnuiește), se cojesc foarte bine de coji şi de seminţe - ardeii şi gogoşarii - şi se pun la scurs, dacă se poate, de seara până a doua zi.

    Se taie ceapa fideluţă si se pune împreună cu uleiul la muiat, pe foc potrivit într-un lighean sau în alt vas larg şi încăpător. După ce fierbe vreo 20-30 de minute, se adaugă legumele coapte şi morcovul ras, fără vinete. Vinetele se adaugă după aproximativ o oră de fiert. Se tot amestecă această compoziţie, pe foc potrivit spre iute, cu o lingură de lemn, până când iese uleiul deasupra, adică până când zacusca scade foarte bine. Operațiunea asta poate să ia şi 4-5 ore, dacă ardeii şi gogoşarii nu sunt bine scurşi. Altfel, durează doar 2-3 ore fiertul.

    Când zacusca este scăzută bine, se pune bulionul, sarea şi piperul măcinat. Se mai lasă să dea câteva clocote. Când este gata, se adaugă foi de dafin şi, opţional, piper boabe.

    Se pune compoziţia imediat în borcane cu capac sau care se leagă cu celofan. Borcanele fierbinti se invelesc în pături și se lasă 2-3 zile să se răcească lent. In felul ăsta zacusca se sterilizează perfect.

Poze

Zacusca de vinete, poza 1Zacusca de vinete, poza 2Zacusca de vinete, poza 3


Comentarii (37):

dinu_c2015, 09/07/2017

Am gatit asta dar in cantitati mai mici

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
24/03/2014

Super bun!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
27/08/2013

Foarte buna

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
10/08/2013

Superba

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
18/08/2015

Reteta dietetica : 1 kg vinete, 1 kg gogosari, 1/2 kg ceapa, 1 cutie de ciuperci(optional). Vinetele, gogosarii si ceapa se curata, se taie bucati si se oparesc. Racite, se dau prin masina de tocat, se toaca cu cutitul ciupercile si se pun intr-o cratita unde s-a turnat 1/2 l ulei. Se adauga : 3 lingurite sare, 4 lingurite zahar , 1 lingurita piper boabe, foi de dafin, 1/2 paharel (de tuica) cu otet. Se pun la fiert circa 1 ora, timp in care se amesteca din cand in cand pentru a nu se prinde. Ies cam 11 borcane (de mustar). Se pune zacusta fierbinte in borcane; se pun borcanele in cuptor pentru 45 minute si se lasa sa se raceasca acolo. Pofta buna ! Am uitat ceva important : 400 gr sub de rosii. Gata, acum reteta este completa.

(0) (0) Abuz
17/11/2014

F.bun,f.gustos

(0) (0) Abuz
14/01/2014

Super buna dar cred ca este mai buna fara morcov. multumim pentru reteta

(0) (0) Abuz
31/10/2013

Super

(0) (0) Abuz
24/10/2013

Abia astept sa fac si eu ..maine :) sper sa imi iasa fac pt prima data

(0) (0) Abuz
19/10/2013

Deliziosa

(0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Linte spaniola
Linte spaniola
4 porții
55 min
Foarte ușor
3.8 / 5
Rețetă Parmentier de canard
Parmentier de canard
4 porții
1h5m
Foarte ușor
4.1 / 5
Rețetă Zacusca de vinete
Zacusca de vinete
8 porții
4 ore
Ușor
4.4 / 5
Rețetă Zacusca de vinete
Zacusca de vinete
8 porții
2h30m
Ușor
3.9 / 5
Rețetă Zacusca de vinete
Zacusca de vinete
6 porții
45 min
Foarte ușor
4.4 / 5

Rețete

Articole conexe

Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăZacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăCine nu iubeste salata de vinete?Cine nu iubeste salata de vinete?Si noi ce mai pregatim cu ...vinete?Si noi ce mai pregatim cu ...vinete?

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: