Ardeii, gogoşarii şi vinetele se coc direct pe flacără, în tavă la cuptor sau pe o tablă mai mare (fiecare cum știe și cum obișnuiește), se cojesc foarte bine de coji şi de seminţe - ardeii şi gogoşarii - şi se pun la scurs, dacă se poate, de seara până a doua zi.
Se taie ceapa fideluţă si se pune împreună cu uleiul la muiat, pe foc potrivit într-un lighean sau în alt vas larg şi încăpător. După ce fierbe vreo 20-30 de minute, se adaugă legumele coapte şi morcovul ras, fără vinete. Vinetele se adaugă după aproximativ o oră de fiert. Se tot amestecă această compoziţie, pe foc potrivit spre iute, cu o lingură de lemn, până când iese uleiul deasupra, adică până când zacusca scade foarte bine. Operațiunea asta poate să ia şi 4-5 ore, dacă ardeii şi gogoşarii nu sunt bine scurşi. Altfel, durează doar 2-3 ore fiertul.
Când zacusca este scăzută bine, se pune bulionul, sarea şi piperul măcinat. Se mai lasă să dea câteva clocote. Când este gata, se adaugă foi de dafin şi, opţional, piper boabe.
Se pune compoziţia imediat în borcane cu capac sau care se leagă cu celofan. Borcanele fierbinti se invelesc în pături și se lasă 2-3 zile să se răcească lent. In felul ăsta zacusca se sterilizează perfect.
Reteta dietetica : 1 kg vinete, 1 kg gogosari, 1/2 kg ceapa, 1 cutie de ciuperci(optional). Vinetele, gogosarii si ceapa se curata, se taie bucati si se oparesc. Racite, se dau prin masina de tocat, se toaca cu cutitul ciupercile si se pun intr-o cratita unde s-a turnat 1/2 l ulei. Se adauga : 3 lingurite sare, 4 lingurite zahar , 1 lingurita piper boabe, foi de dafin, 1/2 paharel (de tuica) cu otet. Se pun la fiert circa 1 ora, timp in care se amesteca din cand in cand pentru a nu se prinde. Ies cam 11 borcane (de mustar). Se pune zacusta fierbinte in borcane; se pun borcanele in cuptor pentru 45 minute si se lasa sa se raceasca acolo. Pofta buna ! Am uitat ceva important : 400 gr sub de rosii. Gata, acum reteta este completa.
Comentarii (37):
Am gatit asta dar in cantitati mai mici
Super bun!!
Foarte buna
Superba
Reteta dietetica : 1 kg vinete, 1 kg gogosari, 1/2 kg ceapa, 1 cutie de ciuperci(optional). Vinetele, gogosarii si ceapa se curata, se taie bucati si se oparesc. Racite, se dau prin masina de tocat, se toaca cu cutitul ciupercile si se pun intr-o cratita unde s-a turnat 1/2 l ulei. Se adauga : 3 lingurite sare, 4 lingurite zahar , 1 lingurita piper boabe, foi de dafin, 1/2 paharel (de tuica) cu otet. Se pun la fiert circa 1 ora, timp in care se amesteca din cand in cand pentru a nu se prinde. Ies cam 11 borcane (de mustar). Se pune zacusta fierbinte in borcane; se pun borcanele in cuptor pentru 45 minute si se lasa sa se raceasca acolo. Pofta buna ! Am uitat ceva important : 400 gr sub de rosii. Gata, acum reteta este completa.
F.bun,f.gustos
Super buna dar cred ca este mai buna fara morcov. multumim pentru reteta
Super
Abia astept sa fac si eu ..maine :) sper sa imi iasa fac pt prima data
Deliziosa