Petitchef

Cozonac - o bunatate!

Desert
4 porții
3 ore
40 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 4
700 g faina

4 galbenusuri

130 g unt + 50 ml ulei

25 g drojdie proaspata

5 linguri de zahar

230 ml lapte+ 100 ml lapte

zahar vanilat

coaja de lamaie/portocala rasa

1 lingurita sare rasa

1 galbenus pt uns deasupra

mac

miez pt decor

4 albusuri

120 g zahar

2 linguri jumatate de cacao

esenta de rom

500 g nuci macinate/ alune/ migdale

folosit nuci ca astea-mi plac la nebunie

Preparare

  • Separat se pregatesc 1 lingura si jumatate de faina (din cele 700 gr.) si 100 ml lapte clocotit...
    laptele trebuie sa fie clocotit cand se adauga peste faina amestecat bine cu o spatula pana ce am obtinut o pasta groasa care se lucreza destul de greu.
  • Se lasa la racit aceasta oparire a aluatului are rolul de a mentine proaspat cozonacul pt mai multa vreme intre timp se pregatesc toate celelalte ingrediente, amestecat totul la robot dar pt cine nu are sa pregateasca intr-un lighenash in urmatoarea ordine pe care urmat si .
  • Peste aluatul oparit dar care s-a racit se adauga drojdia dizolvata in putina apa calduta...
    se acopera cu un prosopel pt un sfert de ora si se lasa sa dospeasca drojdia.intre timp pus untul la foc mic si a invartit usor in el pana vazut ca incepe sa se rumeneasca usor galbenusurile se freaca bine cu sarea.
  • Cand aluatul oparit cu drojdia au crescut se adauga pe rand: galbenusurile frecate cu sarea, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, laptele, uleiul si untul topit, se framanta energic, se ia aluatul la bataie timp de jumatate de ora, sa se desprinda de pe maini si de pe vasul de lucru aluatul rezultat e foarte elastic si usor lipicios
  • Scos din robot bila de aluat gata facuta luat la framanat de n-a stiut ce-i cu el, acoperit lighenasul cu un prosop si pus la crescut langa o sursa de caldura nu lasati usile deschise, geamurile... poate da inapoi aluatul.
  • stafide albe - nu poza ca uitat de ele, parca eram bagata in priza se amesteca toate mai butin albusurile care se bat bine spuma si se adauga peste nuci, compozitia care rezulta tb sa fie destul de vascoasa, nu moale.daca este totusi prea teapana se adauga nitel lapte va dati seama cand incepeti sa puneti pe foaie.dupa 3 ore.

Poze

Cozonac - o bunatate!, poza 1Cozonac - o bunatate!, poza 2Cozonac - o bunatate!, poza 3Cozonac - o bunatate!, poza 4Cozonac - o bunatate!, poza 5Cozonac - o bunatate!, poza 6Cozonac - o bunatate!, poza 7Cozonac - o bunatate!, poza 8Cozonac - o bunatate!, poza 9Cozonac - o bunatate!, poza 10Cozonac - o bunatate!, poza 11Cozonac - o bunatate!, poza 12Cozonac - o bunatate!, poza 13Cozonac - o bunatate!, poza 14Cozonac - o bunatate!, poza 15Cozonac - o bunatate!, poza 16Cozonac - o bunatate!, poza 17Cozonac - o bunatate!, poza 18Cozonac - o bunatate!, poza 19Cozonac - o bunatate!, poza 20

Întrebări:




Comentarii:

24/04/2014

Am copt de mai multe ori,e exelent si f.bun

(0) (0) Abuz
23/04/2013

Imi place cum arata, ser sa fie tot atit de gustosi, voi incerca si eu

(0) (0) Abuz
21/04/2012

!!

(0) (0) Abuz
23/12/2011

La pamant

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Ciocolata de casa_petitchef
Ciocolata de casa_petitchef
20 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Crema cu alune (desert vegan si fara gluten)
Crema cu alune (desert vegan si fara gluten)
2 porții
15 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Sangria alba (cu vin alb)
Sangria alba (cu vin alb)
6 porții
2h10m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Cozonac cu nuca si cacao
Cozonac cu nuca si cacao
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Cozonac trandafir
Cozonac trandafir
8 porții
40 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Cozonac cu nuca si stafide (2)
Cozonac cu nuca si stafide (2)
6 porții
45 min
Foarte ușor
4.6 / 5

Rețete

Articole conexe

Retete de cozonacRetete de cozonac

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: