Petitchef

Opéra-desertul suprem

Desert
10 porții
2 ore
8 min
Dificil
Opera, un desert frantuzesc rafinat care impresioneaza prin gust, textura, aspect si combinatii de arome.
Opera, desertul suprem!

Ingrediente

Numarul de porții: 10

blatul Joconde :

4 oua

125 gr migdale pudra

125 gr zahar pudra

20 gr unt

30 gr faina

3 albusuri


Ganache cu ciocolata :

120 ml frisca lichida (30% grasime)

120 gr ciocolata


Siropul cu cafea :

80 ml de cafea

50 gr zahar

1 lingurita de rom


Crema cu cafea si unt :

4 galbenusuri

100 gr zahar

30 ml apa

160 gr unt moale

2 lingurite de cafea ness

1 lingurita extract de vanilie


Glazura:

130 gr ciocolata

15 gr ulei de floarea soarelui

Materiale

cadru de patiserie de 20 x 20 cm
Termometru
Robot de patiserie
Spatula
pensula

Preparare

  • Etapa 1 - Opéra-desertul suprem
    Blatul Joconde :
    In castronul unui mixer, puneti cele 4 oua, zaharul pudra si migdale pudra. Bateti la viteza maxima timp de 5 minute: amestecul trebuie sa se dubleze in volum.
  • Etapa 2 - Opéra-desertul suprem
    Adaugati untul topit si amestecati. Apoi adaugati faina cernuta si amestecati usor cu spatula.
  • Etapa 3 - Opéra-desertul suprem
    Bateti albusurile de ou pana cand sunt ferme si incorporati-le usor la amestec; folositi miscari usoare, de sus in jos.
  • Etapa 4 - Opéra-desertul suprem
    Pe o tava de copt acoperita cu hartie de pergament, puneti 2/3 din aluat. Intindeti bine pentru a face un dreptunghi mare de 25 cm pe 45 cm.
    Urnati restul de aluat pe alta tava si formati un patrat de 25 cm pe 25 cm.
  • Etapa 5 - Opéra-desertul suprem
    Gatiti timp de 8-10 minute la 180° C. După gatire, acoperiti blaturile cu folie de plastic, astfel incat sa nu se usuce. Dati deoparte.
  • Etapa 6 - Opéra-desertul suprem
    Ganache de ciocolata :
    Puneti frisca lichida la incalzit. Intr-un castron, puneti ciocolata rupta bucati si turnati frisca lichida fierbinte peste ea.
  • Etapa 7 - Opéra-desertul suprem
    Se amesteca pana cand obtineti un amestec omogen. Ciocolata trebuie sa se topeasca complet. Se lasa sa se raceasca, la temperatura camerei.
  • Etapa 8 - Opéra-desertul suprem
    Siropul cu cafea :
    Se amesteca cafeaua fierbinte cu zaharul si romul. Se lasa deoparte
  • Etapa 9 - Opéra-desertul suprem
    Crema cu cafea si unt :
    In castronul robotului, puneti galbenusurile . Intr-o cratita puneti apa si zaharul si aduceti la fierbere. Puneti termometrul si asteptati pana ajunge la temperatura de 115° C.
  • Etapa 10 - Opéra-desertul suprem
    Cand temperatura este atinsa, porniti mixerul la viteza medie / joasa si turnati incet siropul net peste galbenusuri. Aveti grija sa nu-l turnati pe marginea bolului - se va intari imediat.
  • Etapa 11 - Opéra-desertul suprem
    Dupa ce ati turanti tot siropul, bateti galbenusurile la viteza maxima, pana cand vasul se raceste (aproximativ 5 minute). Galbenusurile se vor albi si se vor dubla in volum.
  • Etapa 12 - Opéra-desertul suprem
    Apoi adaugati untul putin moale. Acesta trebuie sa fie incorporat in amestecul anterior.
  • Etapa 13 - Opéra-desertul suprem
    Cand tot untul este bine incorporat, adaugati ness-ul, extractul de vanilie si amestecati bine. Puneti ness in functie de gustul dvs.
  • Etapa 14 - Opéra-desertul suprem
    Folosind cadrul de patiserie, taiati 3 patrate din blatul Joconde.
  • Etapa 15 - Opéra-desertul suprem
    Montarea :
    Pe platoul de servire, puneti cadrul de patiserie. Puneti un blat patrat in partea de jos si insiropati cu siropul preparat anterior, folosindu-va de o pensula.
  • Etapa 16 - Opéra-desertul suprem
    Puneti jumatate de crema de unt peste blatul insiropat înmuiat (folosirea unei pungi de patiserie va poate ajuta). Intindeti crema. Acest lucru poate fi complicat, deoarece crema de unt poate aluneca de pe blatul insiropat.
  • Etapa 17 - Opéra-desertul suprem
    Puneti un nou patrat de blat peste crema de unt si apasati usor pentru a avea un strat uniform. Insiropati cu siropul de cafea si adaugati ganache de ciocolata. Intindeti intr-un strat uniform.
  • Etapa 18 - Opéra-desertul suprem
    Puneti ultimul blat si insiropati-l, apoi aplicati restul de crema unt este el. Incercati sa intideti crema bine in strat neted. Puneti Opera la rece de cel puțin 2 ore.
  • Etapa 19 - Opéra-desertul suprem
    Glazura :
    Se topeste ciocolata si se adauga uleiul. Se amesteca bine. Scoateti Opera din frigider.
  • Etapa 20 - Opéra-desertul suprem
    Turnati ciocolata peste Opera si inclinati cadrul pentru a intinde ciocolata pe intreaga suprafata. Puneti in frigider timp de 15 minute, astfel incat sa se intareasca ciocolata.
  • Etapa 21 - Opéra-desertul suprem
    Treceti varful unui cutit in jurul cadrului inainte de a demonta Opera. Apoi taiati marginile astfel incat acestea sa fie curate.
  • Etapa 22 - Opéra-desertul suprem
    Folosind un creion de patiserie sau un cornet, scrieti Opera pe prajitura si puneti in frigider pentru cateva minute.
  • Etapa 23 - Opéra-desertul suprem
    Gata!

Video

YouTube

Poze

Opéra-desertul suprem, poza 1Opéra-desertul suprem, poza 2Opéra-desertul suprem, poza 3Opéra-desertul suprem, poza 4

Observații:

Crema cu unt si cafea : Noi am facut o crema cu galbenusuri gatite in sirop fierbinte, dar nimic nu va impiedica sa faceti o crema clasica de unt.

Întrebări:

Ce înseamnă 12 frisca lichida?

Răspuns:

Multumim de atentionare: s-a corectat in "120 ml frisca lichida"






Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Dame blanche, inghetata perfecta
Dame blanche, inghetata perfecta
1 porții
5 min
Foarte ușor
3 / 5
Rețetă Buturuga de craciun cu clatite
Buturuga de craciun cu clatite
10 porții
3h30m
Ușor
4.2 / 5
Rețetă Banana split
Banana split
1 porții
15 min
Foarte ușor
4.1 / 5
Rețetă Prajitura ?opera?
Prajitura ?opera?
6 porții
1h20m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Prajitura opera alba
Prajitura opera alba
6 porții
1h20m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Tort dolce vita
Tort dolce vita
4 porții
1h25m
Foarte ușor
3.6 / 5

Rețete

Articole conexe

Orez cu lapte - desertul copilarieiOrez cu lapte - desertul copilarieiSalata de fructe, desertul perfect!Salata de fructe, desertul perfect!Desertul care ne incalzeste sufletul de mii de ani - inghetata!Desertul care ne incalzeste sufletul de mii de ani - inghetata!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: