Petitchef

Prajitura cu lamaie

Desert
4 porții
40 min
20 min
Ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 4

blat :

3 oua;

3 linguri apa rece;

1 praf sare;

6 linguri zahar;

150 gr faina (aprox 6 linguri);

3 linguri unt topit;

coaja lamaie;

1/2 plic praf de copt


crema:

2 oua (intregi);

6 linguri zahar;

40 gr amidon (merge si un plic budinca vanilie);

200 ml smantana dulce pentru frisca;

1 plic intaritor frisca;

1 lingura zahar pudra;

coaja +zeama de la 1 lamaie


suplimentar:

1/2 borcan gem zmeura;

1 plic glazura lamaie (Dr. Oetker);

bombonele decorative (sau chiar coaja rasa de lamaie)

Preparare

  • 1. Pregatim mai intai blatul, astfel: intru-n bol incapator se bat albusurile de la cele 3 oua cu apa si un praf de sare, pana cand avem o spuma consistenta.

    Adaugam, treptat, zaharul ( cate-o lingura, pana se dizolva si tot asa), apoi galbenusrulie si , la final, untul topit ( dar racit).
  • 2. La final incorporam faina cernuta+1/2 plic praf de copt si coaja rasa de lamaie. Faina se incorporeaza usor, cu o spatula, ca sa mentinem consistenta aerata a blatului.

    In tava mare de aragaz ( tapetata cu hartie de copt) punem compozitia obtinuta si o nievelam cat mai bine. Dam tava la cuptor cca 12-15 min, la foc mediu!

    Blatul este gata cand la proba cu scobitoarea aceasta va iesi curata! Se scoate din cuptor si se lasa la racit!

    Tips: dedesubtul blatului aflat pe hartia de copt punem un servet umed ( in acest mod vom putea desprinde cu usurinta blatul de pe hartia de copt).
  • 3. Blatul racit se taie in 3 fasii egale.

    Intre timp, cat sta blatul la racit pregatim crema de lamaie, astfel: batem intr-o craticioara ouale cu zaharul, apoi adaugam amidonul ( eu nu am avut si am inlocuit cu un plic de budinca de vanilie) si zeama+coaja de lamaie.

    Punem craticioara pe foc micut la aragaz, amestecand in continuu in ea, pana se ingroasa

    Crema astfel obtinuta se lasa la ract ( avem grija sa o acoperim cu folie alaimentara ca sa nu faca pojghita deasupra; filmul alimentar se pune chiar lipit de crema respectiva, sa nu existe nicun fel de spatiu de aer intre).
  • 4. Cat timp crema sta la racit, batem smantana pentru frisca, avand grija sa adaugam si un plic de inatritor, pentru consistenta ! Trebuie sa fie teapana! Optional, adaugam 1 lingura de zahar pudra!

    Peste smantana bine batuta adaugam ,treptat, cate-o lingura din crema de lamaie (racita bine)!

    Tips: daca ne grabim si vrem sa racim mai repede crema de lamaie, punem craticioara in care se afla in apa rece!

    Asamblam prajiturica, astfel: 1/3 fasie blat se acopera cu un strat gem de zmeura, apoi 1/2 crema lamaie, punem o a doua fasie de blat ( pentru care repetam aceeasi operatiune).
  • 5. La final acoperim cu cea din urma fasie de blat!!!

    Prajitura se acopera cu o glazura de lamaie ( preparata cf instructiunilor de pe plic) si se decoreaza dupa pricepere! :) ...Se pastreaza la frigider 2-3 ore inainte de portionare!

Poze

Prajitura cu lamaie, poza 1Prajitura cu lamaie, poza 2Prajitura cu lamaie, poza 3


Comentarii (31):

12/07/2017

Foarte buna,am pregatit-o de mai multe ori.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
22/04/2015

Savuroasa.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
23/12/2014

Din pacate, reteta nu este buna deloc, am facut doar blatul si m-am oprit, din fericire...cu 3 oua este imposibil sa poti face o tava de cuptor intreaga, daraminte sa o mai poti taia in 3 straturi dupa coacere. Va recomand cu incredere sa cautati o alta reteta fie pe net fie direct dintr-o carte de bucate, testata si recomandata!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
21/08/2014

Blatul este foarte bun, crema insa este fainoasa din cauza budincii care nu are cu ce sa se hidrateze suficient.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
17/12/2013

Nu stim ce gust are

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
19/11/2013

Foarte faina si delicioasa

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
27/04/2015

Merita incercat!

(0) (0) Abuz
florentina_c2014
florentina_c2014, 21/04/2015

Interesant!

(0) (0) Abuz
21/04/2015

Foarte gustoasa!

(0) (0) Abuz
cris_nedelcovici, 21/04/2015

MINUNATA !!!

(0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Prajitura cu crema de lamaie
Prajitura cu crema de lamaie
8 porții
1h20m
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Prajitura cu lamaie
Prajitura cu lamaie
6 porții
45 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Prajitura cu lamaie (reteta video)
Prajitura cu lamaie (reteta video)
15 porții
45 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
8 porții
1h20m
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Prajitura rasturnata cu ananas
Prajitura rasturnata cu ananas
10 porții
1h5m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Somon marinat cu lamaie
Somon marinat cu lamaie
4 porții
1h5m
Foarte ușor

Rețete

Articole conexe

Turta dulce, prajitura Craciunului!Turta dulce, prajitura Craciunului!Panettone - o prajitura traditionala de Craciun, inventata dintr-o gresealaPanettone - o prajitura traditionala de Craciun, inventata dintr-o gresealaNegresa – cea mai iubita prajitura de casaNegresa – cea mai iubita prajitura de casa

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: