Petitchef

Prajitura de toamna

Desert
4 porții
50 min
45 min
Foarte ușor

Ingrediente

4

Pentru aluat:

Pentru crema:

Pentru dichisit prajitura:

Preparare

  • Sa purcedem deci cu preparatul aluatului: Intr-un vas maricel freaca galbenusurile de oua cu toata cantitatea de zahar. Adauga apoi sucul de morcovi (reteta aici), uleiul, scortisoara, nucsoara, morcovii dati pe razatoarea mica, merele date pe razatoarea mare si amesteca bine. Faina o amesteci cu lingurita de praf de copt si o adaugi compozitiei de mai sus.
  • In cele din urma adaugi albusurile batute spuma si amesteci usor. Compozita o torni intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si o dai la cuptorul preincalzit aproximativ 45 minute (pana ce trece de testul scobitorii). Dupa ce s-a racit bine, si doar atunci, aluatul se taie in 2 felii.
  • Crema o prepari doar in momentul in care aluatul este complet racit. Intr-o cratita freaca galbenusurile cu zaharul, apoi adauga faina, zaharul vanilat si esenta de vanilie. Amestecul il lungesti cu 50 ml lapte pentru inceput, apoi adaugi si restul de lapte. Compozitia aceasta o pui pe foc mic si amesteci mereu avand grija sa nu se prinda. Cand pasta a capatat consistenta unei budinci o iei de pe foc, si imediat adaugi albusurile batute spuma tare.
  • Nu astepta sa se raceasca crema pentru ca se intareste si nu vei mai reusi sa o intinzi. Insiropeaza cele doua felii de aluat cu sucul de caise. Pune prima felie de aluat inapoi in forma de tort, apoi jumatate din cantitatea de crema. Deasupra punem a 2a felie de aluat, usor, fara sa presezi, apoi restul de crema. Cand crema s-a mai racit un pic, pastreaza prajitura in frigider pentru o ora.
  • Gelatina o dizolvi in sucul de caise si o lasi sa se umfle timp de 10 minute. Intre timp cureti perele si le tai cubulete. Amesteci putin in sucul cu gelatina, apoi adaugi perele, zaharul, lichiorul si mirodeniile si le pui pe foc pentru aproximativ 2 minute. Atentie sa nu inceapa sa fiarba pentru ca se distruge gelatina! Ultimul strat a prajiturii va fi aceasta compozitie de pere (racita in prealabil). Prajitura va sta la rece pentru cel putin 3 ore.
  • Daca crezi ca e necesar poti imbraca prajitura in frisca. preferat sa o las "golasa", prea tare imi placea jocul de galben dintre aluat-crema-compozitia de pere.Sa nu va sperie lungimea listei prajitura este mult mai usor de realizat decat pare la prima vedere.Gata, ma duc pentru ca ma asteapta o felie de prajitura.


Poze

Prajitura de toamna
Prajitura de toamna - poza 2
Prajitura de toamna - poza 3
Prajitura de toamna - poza 4

Întrebări:




Comentarii:

Dana, 09/11/2022

O reteta adevarata!
Aici se posteaza retete simple si retete complicate. Eu le prefer pe alea mai complicate, simple sunt pt incepatori.
Felicitari pt reteta!!! Foarte delicioasa!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
18/09/2018

Nu se prea gasesc caise toamna. Iar cu aceasta reteta, sigur dai in diabet !

(0) (0) Abuz
28/09/2015

Este foarte lunga aceasta reteta,ce fac cele care acum se obisnuiesc sa gateasca? Selectati anumite retete care nu necesita experienta si pot invata mult mai usor din retete usoare.

(2) (0) Abuz
27/09/2015

Super buna!!!!!

(0) (0) Abuz
26/09/2015

Yam,yam.....bun.

(0) (0) Abuz
cris_nedelcovici, 26/09/2015

Bravo !!!!

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Prajitura bundt cu morcovi
Prajitura bundt cu morcovi
8 porții
1 oră
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Prăjitură cu ciocolata și dovleac
Prăjitură cu ciocolata și dovleac
8 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Prajitura cu banane - super rapida
Prajitura cu banane - super rapida
8 porții
45 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Prajitura cu ciocolata, fara oua, lactoza, la microunde
Prajitura cu ciocolata, fara oua, lactoza, la microunde
6 porții
27 min
Foarte ușor
4 / 5

Rețete

Articole conexe

Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoase Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoase Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnă Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnă Retete de toamna cu...dovleac Retete de toamna cu...dovleac

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează