Petitchef

Prajitura de toamna

Desert
4 porții
50 min
45 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 4

Pentru aluat:

- 4 morcovi potriviti ca marime

- 4 mere

- 200 ml suc de morcovi cu miere

- 50 ml ulei

- 3 oua

- 200 g zahar

- 300 g faina

- 1 lingurita scortisoara

- 1/2 lingurita nucsoara

- 1 lingurita praf de copt

- 100 ml suc de caise - pentru stropit aluatul


Pentru crema:

- 1 L lapte

- 120 g faina

- 170 g zahar

- 6 oua

- 1 plic zahar vanilat

- 1 esenta de vanilie


Pentru dichisit prajitura:

- 4 pere mari

- 1 lingura suc de lamaie

- 250 ml suc de caise

- 50 ml lichior de fructe (de preferat sa fie de pere sau de caise)

- 100 g zahar pudra

- 1/2 lingurita nucsoara

-un varf de cutit de scortisoara

- 1 plic de gelatina maruntita

Preparare

  • Sa purcedem deci cu preparatul aluatului: Intr-un vas maricel freaca galbenusurile de oua cu toata cantitatea de zahar. Adauga apoi sucul de morcovi (reteta aici), uleiul, scortisoara, nucsoara, morcovii dati pe razatoarea mica, merele date pe razatoarea mare si amesteca bine. Faina o amesteci cu lingurita de praf de copt si o adaugi compozitiei de mai sus.
  • In cele din urma adaugi albusurile batute spuma si amesteci usor. Compozita o torni intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si o dai la cuptorul preincalzit aproximativ 45 minute (pana ce trece de testul scobitorii). Dupa ce s-a racit bine, si doar atunci, aluatul se taie in 2 felii.
  • Crema o prepari doar in momentul in care aluatul este complet racit. Intr-o cratita freaca galbenusurile cu zaharul, apoi adauga faina, zaharul vanilat si esenta de vanilie. Amestecul il lungesti cu 50 ml lapte pentru inceput, apoi adaugi si restul de lapte. Compozitia aceasta o pui pe foc mic si amesteci mereu avand grija sa nu se prinda. Cand pasta a capatat consistenta unei budinci o iei de pe foc, si imediat adaugi albusurile batute spuma tare.
  • Nu astepta sa se raceasca crema pentru ca se intareste si nu vei mai reusi sa o intinzi. Insiropeaza cele doua felii de aluat cu sucul de caise. Pune prima felie de aluat inapoi in forma de tort, apoi jumatate din cantitatea de crema. Deasupra punem a 2a felie de aluat, usor, fara sa presezi, apoi restul de crema. Cand crema s-a mai racit un pic, pastreaza prajitura in frigider pentru o ora.
  • Gelatina o dizolvi in sucul de caise si o lasi sa se umfle timp de 10 minute. Intre timp cureti perele si le tai cubulete. Amesteci putin in sucul cu gelatina, apoi adaugi perele, zaharul, lichiorul si mirodeniile si le pui pe foc pentru aproximativ 2 minute. Atentie sa nu inceapa sa fiarba pentru ca se distruge gelatina! Ultimul strat a prajiturii va fi aceasta compozitie de pere (racita in prealabil). Prajitura va sta la rece pentru cel putin 3 ore.
  • Daca crezi ca e necesar poti imbraca prajitura in frisca. preferat sa o las "golasa", prea tare imi placea jocul de galben dintre aluat-crema-compozitia de pere.Sa nu va sperie lungimea listei prajitura este mult mai usor de realizat decat pare la prima vedere.Gata, ma duc pentru ca ma asteapta o felie de prajitura.

Poze

Prajitura de toamna, poza 1Prajitura de toamna, poza 2Prajitura de toamna, poza 3Prajitura de toamna, poza 4



Comentarii:

18/09/2018

Nu se prea gasesc caise toamna. Iar cu aceasta reteta, sigur dai in diabet !

(0) (0) Abuz
28/09/2015

Este foarte lunga aceasta reteta,ce fac cele care acum se obisnuiesc sa gateasca? Selectati anumite retete care nu necesita experienta si pot invata mult mai usor din retete usoare.

(2) (0) Abuz
27/09/2015

Super buna!!!!!

(0) (0) Abuz
26/09/2015

Yam,yam.....bun.

(0) (0) Abuz
cris_nedelcovici, 26/09/2015

Bravo !!!!

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Prajitura intoarsa, cu nectarine
Prajitura intoarsa, cu nectarine
6 porții
1h40m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Prajitura napolitan cu mere
Prajitura napolitan cu mere
10 porții
50 min
Foarte ușor
Rețetă Prajitura cu struguri si caise
Prajitura cu struguri si caise
5 porții
30 min
Foarte ușor
3.7 / 5
Rețetă Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
8 porții
1h20m
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Prajitura rasturnata cu ananas
Prajitura rasturnata cu ananas
10 porții
1h5m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Coleslaw - salata de varza si morcov
Coleslaw - salata de varza si morcov
4 porții
30 min
Foarte ușor
3.3 / 5

Rețete

Articole conexe

Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoaseMerele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoaseZacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăZacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnăTurta dulce, prajitura Craciunului!Turta dulce, prajitura Craciunului!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: