Petitchef

Musaca à la grecque

Felul principal
6 porții
1 oră
35 min
Foarte ușor
Un amestec delicios de vinete prajite si carne de miel, parfumate cu mirodenii si plante aromatice;-)

Ingrediente

Numarul de porții: 6

500 gr carne de miel tocata


1 catel de usturoi

1 buchet garni

ulei de masline


Pentru sosul de tomate :

5 rosii

1 lingura de concentrat de rosii

sare

piper

scortisoara


Pentru sosul alb:

15 gr unt

50 gr faina

500 ml lapte

1 ou batut

Preparare

  • Etapa 1 - Musaca à la grecque
    Se curata vinetele si se taie in felii de 1 cm. Se aranjeaza pe o foaie de copt, se stropesc cu ulei de masline, sare si piper. Se coc timp de 20 de minute la 200°C.
  • Etapa 2 - Musaca à la grecque
    Sosul de rosii:
    Intr-o cratita puneti uleiul de masline si adaugati rosiile curatate si taiate cubulete. Se adauga sare si piper, 1/2 lingurita de scortisoara si pasta de tomate. Se amesteca si se fierbe la foc mic aproximativ 15 minute.
  • Etapa 3 - Musaca à la grecque
    Intr-o tigaie caliti ceapa in ulei de masline. Apoi se adauga carnea de miel tocata si se gateste.
  • Etapa 4 - Musaca à la grecque
    Adaugati sosul de rosii, catelul de usturoi tocat si buchetul garni. Se amesteca si se fierbe la foc mediu timp de cateva minute.
  • Etapa 5 - Musaca à la grecque
    Sosul alb:
    Intr-o cratita se topeste untul si se adauga faina. Se amesteca bine.
  • Etapa 6 - Musaca à la grecque
    Adaugati laptele treptat, amestecand bine cu un tel. In cazul in care amestecul are cocoloase, utilizati repede un mixer. Se amesteca pe foc pana cand sosul alb se ingroasa.
  • Etapa 7 - Musaca à la grecque
    Luati de pe foc si adaugati oul batut. Amestecati rapid.
  • Etapa 8 - Musaca à la grecque
    Intr-un vas rezistent la caldura uns cu ulei de masline, puneti la baza, vinetele (jumatate din cantitate). Se adauga carnea si se niveleaza.
  • Etapa 9 - Musaca à la grecque
    Se acopera cu restul de vinete, apoi se toarna sosul alb.
  • Etapa 10 - Musaca à la grecque
    Coaceti 35 minute la 180°C si fiti atent la preparat.
  • Etapa 11 - Musaca à la grecque
    Gata!

Video

YouTube

Observații:

Reteta traditionaa:adevarata musaca greceasca se face fara sos alb

Intolerante/alergii : daca aveti intoleranta la gluten, o puteti fara fara lapte si fara oua.

carnea de miel : se poate inlocui cu carne de vita sau mazat.

Poze

Musaca à la grecque, poza 1Musaca à la grecque, poza 2Musaca à la grecque, poza 3

Întrebări:

Ce inseamna : 'garni "?

Răspuns:

De origine franceză, bouquet garni (buchet de ierburi) este o legătură formată din mai multe verdețuri, proaspete sau uscate. În mod tradițional, bouquet garni conține pătrunjel, cimbru și foi de dafin.Pe durata timpului lung de fierbere compozitia de arome a verdeturilor formeaza o adevarata combinatie de aroma. Este un amestec de condimente de baza al bucatariei franceze.Exista foarte multe variante, in special frantuzesti, italienesti si germane. Practic, nu exista o reteta fixa pentru bouquet garni; variantele europene includ patrunjel, cimbru, foi de dafin, rozmarin, salvie, oregano, tarhon, boabe de piper negru, ienupar etc. In general se folosesc verdeturi mai robuste, care nu-si pierd caracteristicile organo-leptice la tratament termic.




Comentarii (12):

rotaru_c2019, 29/04/2019

Am facut aceasta reteta. Este foarte bună. Multumesc!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
13/01/2019

N-are rost.

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
Diana Lucia, 22/12/2017

Intr-adevar,se poate si fara sos bechamel. De asemeneai, in loc de vinete pot fi folosite felii de cartofi fierti.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
Diana Lucia, 07/06/2019

Am mancat musaca, dar nu am gatit-o niciodata. Sper ca intr-o buna zi sa o pot face. Reteta asta pare delicioasa.

(0) (0) Abuz
rodica1949@yahoo.com, 13/01/2019

Bun, bun de tot !

(0) (0) Abuz
liliana, 19/04/2018

Este reteta pe care o gandeam sa o caut in blogul dv---multumesc !

(0) (1) Abuz
LuminitaM_D, 19/04/2018

Este foarte buna si combinatia dintre cartofi fierti, taiati felii si rondele de vinete. Am mancat asa ceva in Grecia si de atunci, asa o fac si eu.

(1) (0) Abuz
19/04/2018

O fii foarte buna dar, ce este buchetul gardi......?

(0) (0) Abuz
stelian
stelian, 03/09/2017

E super gustoasa !

(0) (0) Abuz
03/09/2017

O fi buna cu BUCHETUL GARNI..? OARE CE O FIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII?

(3) (0) Abuz
Răspuns Petitchef_ro:

Buchetul de ierburi (in franceza "bouquet garni") este o legatura formata din mai multe verdeturi care pot fi proaspete sau uscate. In mod traditional, acest buchet de ierburi se compune din patrunjel, cimbru si foi de dafin, insa se poate adapta preferintelor fiecaruia.


Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Musaca de legume cu carne
Musaca de legume cu carne
6 porții
55 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Musaca de vinete
Musaca de vinete
4 porții
1h30m
Ușor
4.4 / 5
Rețetă Linte spaniola
Linte spaniola
4 porții
55 min
Foarte ușor
3.8 / 5
Rețetă Dovleac umplut cu creveti - Le Camarão na moranga
Dovleac umplut cu creveti - Le Camarão na moranga
6 porții
2 ore
Foarte ușor
3 / 5
Rețetă Medalioane cu linte rosie
Medalioane cu linte rosie
4 porții
1h15m
Foarte ușor
4.4 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: