Petitchef

Piept de rata cu sos de portocale

Felul principal
4 porții
15 min
35 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 4
4 piepti de rata, circa 1 kg in total

4 linguri de zahar brun

2 linguri de apa

2 linguri de otet alb

1 ceapa, tocata marunt

1 1/2 cana cu fond de pui

2 linguri de lichior de portocale


4 linguri de unt

1/2 ardei iute rosu, pisat

-sare

piper negru, proaspat macinat

frunze proaspete de valeriana, spanac, sau salata,- pentru servit

Preparare

  • Se rade fin coaja unei portocale. Din coaja alteia se preleveaza firisoare subtiri de coaja, pentru ornat. Se curata toate portocalele de coaja, inclusiv de stratul de membrana alba, folosind un cutit ascutit. Operatiunea se desfasoara deasupra unui vas care sa capteze sucurile. Se taie apoi portocalele printre membrane si se separa feliile. Se inlatura samburii. Se storc bine membranele ramase si se colecteaza tot sucul. Feliile de portocala se taie bucatele, sau se lasa intregi, dupa preferinta.
  • Cu un cutit foarte ascutit se practica taieturi pe pielea pieptilor de rata, ca sa se obtina un model in romburi. Atentie, taieturile nu trebuie sa fie atat de adanci incat sa strapunga total pielea si sa ajunga la carne. Se sareaza si se pipereaza pieptii.
  • Intre timp se caleste ceapa cateva minute la foc mic-mediu, intr-o tigaie, in 1 lingura de unt, pana ce se inmoaie si incepe sa se faca aurie. Atentie, nu trebuie sa se rumeneasca.
  • Se amesteca apa cu zaharul brun, intr-o cratita, la foc mediu. Se fierbe mixtura cateva minute, pana ce siropul caramelizeaza si capata o culoare aurie-bruna.
  • Se adauga in cratita otetul, ceapa calita si sucul de portocala si se fierb incet 5-10 minute, amestecand ocazional pana ce sosul se reduce la jumatate. Se adauga fondul si se continua alte 10-15 minute, pana ce sosul se reduce la 3/4 cana. Se adauga lichiorul si ardeiul iute si se continua alte 3-4 minute.
  • Intre timp se incinge o tigaie la foc mediu-iute. Se adauga pieptii de rata si se asaza pe partea cu piele. Se prajesc circa 8 minute, apoi se intorc si se continua pana ce sunt facuti si rumeniti dupa plac . Se transfera pe un fund de tocat si se lasa la odihna 10 minute.
  • Cat se odihneste carnea, se da sosul in clocot. Se adauga restul de unt si coaja rasa de portocala si se amesteca pana se topeste untul. Se adauga feliile de portocala si se amesteca. Se pune sosul deoparte, la cald. Se feliaza pieptii pe diagonala si se aranjeaza feliile pe farfurii individuale. Se servesc cu sos de portocale, alaturi de frunze proaspete de salata.

Întrebări:




Comentarii:

06/05/2014

Arata fff bine

(0) (0) Abuz
25/12/2013

ECELENT !

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Piept de rata in sos picant
Piept de rata in sos picant
2 porții
30 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Piept de rata in sos picant
Piept de rata in sos picant
2 porții
1h30m
Ușor
4.5 / 5
Rețetă Piept de rata cu portocale
Piept de rata cu portocale
5 porții
45 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Sparanghel cu sos mousseline
Sparanghel cu sos mousseline
2 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Sos Mousseline
Sos Mousseline
4 porții
25 min
Foarte ușor
Rețetă Piept de rata cu sos de trufe
Piept de rata cu sos de trufe
3 porții
45 min
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.