Sosurile sunt splendoarea si maretia bucatariei frantuzesti

Julia Child a spus asta si mare adevar a grait! Sosurile sunt preparate culinare apreciate pentru gustul, culoarea si valoarea lor nutritiva. Fac fac legatura unor componente ce participa la pregatirea preparatelor culinare, contribuie la diversificarea produselor, influenteaza pozitiv gustul, deschid apetitul si stimuleaza digestia.

Primul gastronom care a clasificat sosurile a fost francezul Marie Antoine Carème care a le-a impartit in functie de procedeul termic folosit, in sosuri calde si sosuri reci. Sosurile calde impartindu-le la randul lor in sosuri albe (besamel, etc) si sosuri inchise la culoare, realizate in general din pasta de rosii. Sosurile se mai pot clasifica si in functie de gust, in: picante, dulci sau acre.

Exemple de sosuri reci: sosul pentru salata, sosul de verdeturi, sosul de hrean, sosul de hrean cu smantana, sosul de usturoi (mujdei), sosul de lamaie, sosul de mustar.

Exemple de sosuri calde: sosul de ciulama, sosul de smantana, sosul de ciuperci, sosul de rosii, sosul de castraveti, sos de usturoi, sosul de tarhon, sosul de marar, sosul de visine.

Majoritatea sosurilor sunt de origine franceza si cuvantul "sos" este de fapt un cuvant francez, care inseamna un deliciu ce face mancarea mult mai atractiva.

Sosurile sunt utilizate pe scara larga in bucataria din intreaga lume. Ce ar fi pastele fara un sos de rosii delicios sau fara unul de smantana? Cine ar manca o friptura tipic britanica fara sos sau unul care sa o insoteasca? Chiar si mancarurile traditionale chinezesti nu ar mai fi la fel de apetisante si gustoase fara o varietate de sosuri, cum ar fi cel de soia sau de stridii.

Unele sosuri sunt larg folosite pe plan mondial precum: sosul de rosii, mustarul, ketchup, maioneza, sosul tartar, besamel, vinegreta sau sosul cocktail.

Multi oameni cred ca sosurile sunt foarte dificil de facut, insa tot ce aveti nevoie pentru a face un sos, este sa va concentrati la prepararea lui si sa nu desfasurati alte activitati prin bucatarie. Un sos perfect se poate face in cateva minute si este nevoie doar de un pic de rabdare, concentrare si de timp.