Petitchef

Mere coapte cu sos de cognac

Desert
4 porții
15 min
25 min
Ușor
Merele coapte sunt un desert cu o aromă deosebită, un răsfăţ de toamnă. Când m-am apucat de pregătit această reţetă am plecat de la dorul de a savura un măr copt plin de savoare, arome şi gust. Aşa a început poveste merelor coapte cu umplutură de fructe uscate şi o cremă lipicioasă de cognac. Un deliciu!

Ingrediente

Numarul de porții: 4
4 mere de dimensiuni egale

fructe uscate cât mai variate – eu am ales varianta tropicală cu cocos, smochine, curmale, stafide şi ananas

unt pentru uns forma

2-3 linguri pesmet

2-3 linguri zahăr brun

condimente specifice merelor – 1 linguriţă scoriţoară, un vârf de nucşoară şi un praf de ghimbir

Sos de cognac

250 ml lapte

5 linguri zahăr brun

3 linguri amidon

50-60 ml cognac

Preparare

  • Preîncălzim cuptorul la 190 de grade şi ungem cu unt o formă de ceramică sau sticlă termorezistentă pe care dorim să o folosim şi presărăm tava cu 1 lingură de pesmet.
  • Merele le curăţăm în întregime sau doar pe alocuri, lăsând fâşii de coajă pentru un aspect mai deosebit.

    Le scobim cu grijă ca să obţinem o căsuţă numai bună de umplut, dar având grijă să nu găurim fundul mărului. În partea inferioară, înainte de scobire, eu am tăiat o feliuţă foarte mică pentru a permite merelor să aibă o stabilitate cât mai bună.

    După ce le-am scobit le umplem cu fructele uscate pe care le-am amestecat în prealabil cu toate condimentele minunate pentru acest desert – scorţişoara, nucşoara şi ghimbirul.

    Aşezăm merele în formă şi trecem la prepararea sosului.
  • Laptele cu zahărul bun îl punem într-o crăticioară pe foc, păstrând puţin lapte pentru a-l combina cu amidonul.

    Când zahărul este complet topit adăugăm cognacul şi aducem totul la punctul de fierbere. Adăugăm amidonul amestecat bine cu cele 2-3 linguri de lapte pe care le-am păstrat separat şi lăsăm pe foc să fiarbă puţin pentru a se îngroşa.
  • Cu o lingură turnăm cremă în fiecare măr, iar dacă ne mai rămâne cremă o punem şi pe ea în tavă – va fi delicioasă.
  • La final amestecăm cele 2 linguri de pesmet rămase cu 2-3 linguri de zăhăr brun şi garnisim merele – vor forma o crustă delicioasă.
  • Introducem merele la cuptor pentru 20-25 de minute şi apoi le servim cu sosul de cognac.

Poze

Mere coapte cu sos de cognac, poza 1Mere coapte cu sos de cognac, poza 2



Comentarii (18):

15/09/2018

Superrrr!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
18/01/2015

Am gatit reteta! Din pacate crema dupa ce se ingroase nu mai intra printre fructele uscate, 25 minute este p[rea putin timp pentru a coace merele complet, iar cognacul....nu se evapora alcoolul complet daca este pus pur si simplu fara flambare!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
26/11/2013

Am facut si eu si a fost delicios!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
22/03/2016

Eu cred ca trei linguri de amidon la 250 ml. lapte este mult, dacă se amesteca fructele seci cu crema de coniac și după sa se umple merelecred ca este mai bine s-o pentru ca sa se evapore coniacul se fierbe crema

(0) (0) Abuz
22/03/2016

Super

(0) (0) Abuz
23/12/2013

Ok!

(0) (0) Abuz
11/12/2013

Great!

(0) (0) Abuz
04/10/2013

Super gustos si sanatos

(0) (0) Abuz
15/02/2013

Trebuie sa fie ceva f. gustos ! Voi incerca si eu ! ;-))

(0) (0) Abuz
01/02/2013

O reteta usor de realizat nu foarte scumpa si foarte delicioasa

(0) (0) Abuz

Sort:    Filtrează:

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tarta cu mere, nuci si scortisoara
Tarta cu mere, nuci si scortisoara
6 porții
1h5m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Chiftele cu legume-coapte, nu prajite!
Chiftele cu legume-coapte, nu prajite!
4 porții
1h5m
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Trandafiri din mere
Trandafiri din mere
4 porții
45 min
Foarte ușor
Rețetă Mere coapte umplute cu smochine
Mere coapte umplute cu smochine
6 porții
40 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Mere coapte lipicioase
Mere coapte lipicioase
1 porții
55 min
Foarte ușor
3.5 / 5
Rețetă Mere coapte lipicioase
Mere coapte lipicioase
4 porții
50 min
Foarte ușor
2.4 / 5

Rețete

Articole conexe

Merele coapte, un desert clasic de iarna!Merele coapte, un desert clasic de iarna!Beneficiile otetului de mereBeneficiile otetului de mereRomesco - sos spaniol de ardei rosiiRomesco - sos spaniol de ardei rosii

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: