Petitchef

Cozonac rusesc

Altele
4 porții
15 min
25 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 4

Aluat:

1 kg de faina,

22 galbenusuri,

250 de unt topit,

1 lingura ulei,

1 lingura miere de albine,

250 g lapte,

300 g zahar pudra,

coaja de lamaie si portocala,

esenta de rom,

seminte de vanilie,

80 g drojdie de bere proaspata, sare,


Umplutura:

250 g unt,

250 g zahar,esenta de vanilie/rom,

200 g stafide,

200 g nuca,

4 cuburi de rahat taiat bucatele,

Preparare

  • Se prepara maiaua din drojdia frecata cu o lingurita de zahar peste care se toarna 3 linguri de lapte cald, se amesteca bine cu 2-3 linguri de faina. Se presara cu faina. Se acopera. Se lasa sa creasca.Laptele fierbinte se toarna in vasul de framantat si se amesteca cu 2-3 linguri de faina, cu grija sa nu se faca cocoloase.
  • Se acopera vasul iar cand laptele e doar caldut si maiaua crescuta se amesteca cele doua. Se presara cu faina. Se acopera. Se lasa sa pune la crescut la cald.Se freaca galbenusurile cu zaharul la bain-marie pana cand nu se mai simt particulele de zahar. Se lasa deoparte pana devine caldut si apoi se adauga cate putin in vasul de framantat .
  • Se adauga jumatate din faina in ploaie, sarea, vanilia, coaja de portocala si lamaie. Se presara cu faina. Se acopera. Se lasa din nou la crescut.Framantatul : incorporati treptat restul de faina, uleiul, mierea si untul . Si framantati pana cand aluatul se desprinde usor de pe mana si se rupe cu gauri.
  • Se lasa in vas, acoperit cu o patura sau un pled sau un prosop mare de baie, pe aragazul al carui cuptor e pornit pana cand coca isi va tripla volumul. Se presara din nou cu faina si se lasa, din nou la crescut. In acest timp, se prepara crema amestecand untul cu cacao si cu zahar. La final adaugati rahatul, stafidele si nuca maruntita.
  • Se tapeteaza tavile. Pe hartia de copt se intinde un pic de unt, se aseaza in tava si se presara cu pesmet sau biscuiti macinati. Dupa ce aluatul a crescut se taie astfel incat asezat in forma sa nu ocupe mai mult de 1/2 din inaltimea tavii. Bucata de aluat se intinde pe masa de lucru. Peste ea se adauga o parte din umplutura si se ruleaza. Se poate face o impletitura deaspra. Se aseaza aluatul umplut in tavi.
  • Se acopera. Se lasa sa creasca pana aproape de gura tavii. Inainte de a da tavile la cuptor, ungeti aluatul cu ou batut amestecat cu un pic de apa. Tavile se dau la cuptor preincalzit, la foc mic, timp de 30-35 de minute. Cand sunt bine crescuti si usor rumeniti, mariti focul. Nu mult ! Sunt gata cand sunt rumeni si cand, intepati, scobitoarea sau paiul iese curat.
  • Toate ingredientele trebuie sa fie proaspete si la temperatura camerei. Bucataria trebuie sa fie bine incalzita si nu trebuie sa existe schimbari de temperatura.

Întrebări:




Comentarii:

gabi bekai, 21/09/2020

22 de galbenusuri la un kilogram de faina? nu e cam " putin"?

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Cozonac cu crema de cacao, nuci, stafide si mac
Cozonac cu crema de cacao, nuci, stafide si mac
12 porții
2h30m
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Cozonac moldovenesc cu nuca si stafide
Cozonac moldovenesc cu nuca si stafide
8 porții
2h10m
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Cozonac cu nuca si cacao
Cozonac cu nuca si cacao
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Dulceata din fructe de aronia
Dulceata din fructe de aronia
4 porții
9 ore
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Granola de casa
Granola de casa
5 porții
17 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Camembert la cuptor, cu nuci si miere
Camembert la cuptor, cu nuci si miere
4 porții
25 min
Foarte ușor
3.7 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei