Petitchef

Cozonac by clipe dulci

Altele
4 porții
15 min
20 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 4
1 kg. faina

140 g. zahar brun

200 g. unt

4 galbenusuri

15 ml. rom sau o lingurita esenta de rom

2 pachetele zahar vanilat

1 lingura flori de sofran oparite cu lapte fierbinte

40 gr. drojdie

1/2 lingurita rasa sare

450 ml. lapte caldut


Pentru uns:

2 galbenusuri

1 lingurita pudra de zahar vanilata

1~2 lingurita lapte


Umplutura:

100 g. nuca copata si faramitata bucatele potrivite

100 g. ciocolata neagra

Preparare

  • Frecam drodia intr-un vas incapator cu 50 de grame de zahar pana se lichefiaza si amestecati cu 150 ml. lapte caldut si 150 gr faina.
  • Aluatul obtinut il acoperiti cu un prosop curat si-l puneti intr-un loc caldut sa dospeasca 20 de minute, pana cand isi dubleaza volumul. intre timp opariti petalele de sofran cu lapte fierbinte si-l acoperiti ca sa se opareasca bine.
  • Dupa ce a crescut frumos aluatul, adaugati restul de lapte caldut galbenusurile, infuzia de la sofranul oparit, 100 gr. unt topit, romul, sarea, vanilia, si restul de faina.
  • Aluatul obtinut se framanta 15 minute pana se desprinde de pe vas, puneti restul de unt topit pe care il lasati sa se scurga sub coca si nu il mai framantati, ci numai il impaturiti ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incorporeaza untul, va rezulta un aluat poros ca un burete. Lasati aluatul sa creasca 1 ora pana isi dubleaza volumul acoperit cu o folie alimentara vasul ca sa nu patrunda aier in interior, mai acoperiti cu un prosop si puneti intr-un loc caldut ferit de curenti.
  • Dupa ce va creste aluatul il rasturnati pe masa infainata putin si-l impartiti in bilute de cate 100 de gr. greutate, turtiti bilutele si puneti pe mijloc umplutura dorita, aduceti marginile spre centru si le lipiti in asa fel ca sa ascundeti umplutura in interior, intindeti turtele ovale cu atentie sa nu iasa umplutura si le faceti cu un cutit pentru pizza 5 taieturi pe lungumea turtelor la distanta egale una fata de alta, rasuciti capetele ca pe o bomboana in asa fel ca sa rezulte o spirala, asezati capetele unul peste altul spre partea dorsala a bilutei, si le puneti in tavi mici pentru briose unse cu ulei, le lasati sa creasca la caldut pana se umple forma peste marginile ei cu 1/3 din inaltimea totala, le ungeti cu cele 2 galbenusuri batute cu o furculita cu pudra si lapticul si le coaceti la 180 de grade Celsius cuptor preaincalzit timp de 30 de minute.

Poze

Cozonac by Clipe dulci, poza 1Cozonac by Clipe dulci, poza 2Cozonac by Clipe dulci, poza 3





Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Cozonac moldovenesc cu nuca si stafide
Cozonac moldovenesc cu nuca si stafide
4 porții
1 oră
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Cozonac traditional de paste
Cozonac traditional de paste
6 porții
45 min
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Cozonac de post
Cozonac de post
6 porții
50 min
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Batoane energice de cereale
Batoane energice de cereale
12 porții
30 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Ciocolata de casa_petitchef
Ciocolata de casa_petitchef
20 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Bezele caciula lui mos craciun
Bezele caciula lui mos craciun
15 porții
1h45m
Ușor
5 / 5

Rețete

Articole conexe

Torturile – bijuterii dulci, pline de culoare!Torturile – bijuterii dulci, pline de culoare!Eclerele, tentatii dulciEclerele, tentatii dulciMere in caramel – amintiri dulci ale copilarieiMere in caramel – amintiri dulci ale copilariei

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: