Petitchef

Cozonac traditional de paste

Felul principal
6 porții
15 min
30 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 6

ALUAT:

1 kg faina

50 g drojdie

300g zahar

500ml lapte de 3,5% grasime - la nevoie mai adaug inca doua-trei linguri,

daca aluatul este prea vartos, pana devine maleabil

300ml grasimi

3 oua

2 oua pentru uns

1 lingurita rasa de sare

arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust


UMPLUTURI:

nuca se amesteca cu lapte cald apoi se adauga albusuri batute spuma cu zahar,

rahat,


fructe confiate.

Preparare

  • Intr-un castron mai mare se cerne faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai afanata incalzesc laptele,dizolv zaharul cu putina apa si coaja de lamaie si vanilia(sirop).
  • O fac din drojdie si cateva linguri din laptele caldut (nu fierbinte)si o lingura din siropul de zahar presar cu putina faina si o las la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"
  • Galbenusurile le frec cu sare, bat si albusurile spuma.
  • Adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile si albusurile frecate de mama focului, Amestec cu mana si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasime care trebuie sa fie calduta pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime,nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata .

Poze

COZONAC TRADITIONAL DE PASTE, poza 1COZONAC TRADITIONAL DE PASTE, poza 2

Întrebări:



Video sugerat

YouTube

Paste cu pui si gorgonzola


Comentarii:

l2431225, 08/05/2017

.... reteta incompleta!

(0) (0) Abuz
constanta_s2014
constanta_s2014, 16/04/2017

Prea putine oua, cam mult lapte si cam multa grasime. Ca sa iasa bun ar trebui minim 5 oua(eu pun 10 galbenusuri la 1kg de faina), aprox. 450ml lapte(poate chiar mai putin, depinde de faina) iar grasimi, daca e ulei sunt deajuns 250ml iar daca e unt 200 gr de 80-82% grasime. Nu stim cata nuca ai folosit, eu de ex folosesc 500gr nuca la 1kg de faina ori tu nu ai dat nicio cantitate si nu inteleg pentru ce bati albusurile spuma pentru ca oricum nu o sa creasca in cozonac si daca pui albusurile in nuca nu mai pui si lapte; albusurile(nebatute sunt foarte bune pt ca atunci cand tai felia de cozonac nuca nu se imprastie in farfurie sau pe masa). Eu as recomanda ca nuca sa fie amestecata si cu 2-3 linguri de cacao si putina esenta de rom in afara de stafide, rahat etc. Orice reteta poate fi imbunatatita- eu am inceput sa fac cozonac cu doar 4 oua si nu am fost multumita asa ca in timp am tot modificat reteta pana mi-a iesit ce doream.

(1) (0) Abuz
18/04/2014

Excelent

(0) (0) Abuz
18/04/2014

Arata excelent,maine o fac si eu ca arata mai bine ca toate dintre retetele pe care le-am cautat( sunt incepatoare la pasca si cozonac, hi hi hi ,de acum incep treburile mele in casa)

(0) (0) Abuz
16/04/2014

Fff buna

(0) (0) Abuz
02/05/2013

Care este reteta lui janet

(0) (0) Abuz
27/04/2013

E super

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Gradina de Paste (humus si legume mici)
Gradina de Paste (humus si legume mici)
10 porții
10 min
Foarte ușor
3.5 / 5
Rețetă Fursecuri de Paste (cu oua de ciocolata)
Fursecuri de Paste (cu oua de ciocolata)
7 porții
50 min
Foarte ușor
3 / 5
Rețetă Negresa de Paste (cu oua de ciocolata)
Negresa de Paste (cu oua de ciocolata)
8 porții
30 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Cozonac moldovenesc cu nuca si stafide
Cozonac moldovenesc cu nuca si stafide
8 porții
2h10m
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Cozonac moldovenesc cu nuca si stafide
Cozonac moldovenesc cu nuca si stafide
4 porții
1 oră
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Cozonac cu nuca si stafide (2)
Cozonac cu nuca si stafide (2)
6 porții
45 min
Foarte ușor
4.6 / 5

Rețete

Articole conexe

Vopsirea oualor de PasteVopsirea oualor de PasteMamaliga, preparat traditional romanesc!Mamaliga, preparat traditional romanesc!Otetul balsamic traditionalOtetul balsamic traditional20 de idei de aperitive pentru masa de Paste20 de idei de aperitive pentru masa de Paste

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: