Petitchef

Sarmale

Felul principal
4 porții
30 min
40 min
Foarte ușor

Ingrediente

4

Preparare

  • In primul rand se pune o oala cu apa destul de mare incat sa incapa varza intreaga , la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba se adauga o lingurita de sare dupa care se baga varza incet sa nu iasa apa si se lasa la oparit timp de aproximativ 7-10 min. Dupa acest timp se csoate si cu un cutit se taie rand pe rand frunzele de la cotor.
    Cam la jumatatea verzei observati ca frunzele nu mai sunt oparite asa ca mai bagati varza inca cinci minute sau cat este nevoie panacand toate frunzele s-au oparit. Cele taiate le puneti deoparte pe o farfurie. Ceapa se curata ,se taie marunt si se pune la calit in ulei.
  • Cand aceasta a devenit cristalina se adauga carnea tocata si muschiul afumat taiat bucatele mici. Se amesteca bine iar cand carnea si-a schimbat culoarea se adauga orezul , patrunjelul, sarea ,piperul si cimbrul. Se amesteca si se adauga 200 ml pasta de rosii. Se lasa deoparte timp in care se prepara frunzele pentru umplut.
  • Se ia fiecare frunza in parte . Daca frunza este de marimea palmei adica nici mare nici mica atunci i se taie cotorul (partea dura a frunzei) dar cu grija sa nu taiati frunza si nici sa o gauriti. Daca frunza este mare atunci se pune pe un culpator si se taie in doua dupa care i se inlatura de tot cotorul ramanand astfel doua frunze pentru doua sarmale.
  • Aici depinde si de marimea ce o doriti sa aiba sarmalele. Impaturarea sarmalelor:Sunt multe metode de a impatura sarmalele. sa va explic una din ele care o folosesc cel mai des.Se pune frunza intr-o palma cu cotorul orizontal pe palma (daca frunza este taiata in doua atunci aceasta se pune de-a lungul in palma cu partea ingusta catre voi si cu partea de unde a fost taiat cotorul catre interiorul palmei adica catredegetul mic ).
  • Se pune cu o lingurita din umplutura preparata atentie sa nu fie prea multa ca sa aiba loc orezul sa se umfle la fiert. Se indoaie partea cu cotor a frunzei peste umplutura (vedeti img.) . Nu e nevoie sa indoiti mult. Suficient cu 1-2 cm .Se ruleaza frunza astfel incat partea frunzei indoita sa ramana inauntru iar umplutura sa fie bine invelita.Se tine sarmaua in pumn cu partea frunzei ramasa libera in sus, iar cu degetul aratator a celeilalte maini se baga toata frunza libera in sarma . Atentie sa tineti bine sarmaua in pumn astfel incat in momentul cand bagati frunza sa nu se desfaca.
  • Varza ramasa se taie fasii sau bucatele si se imparte in doua. Jumatate se pune pe fundul oalei in care se vor fierbe sarmalele ca sa nu se prinda de fundul acesteia, iar cealalta jumatate peste sarmale ca sa nu pluteasca sarmalele la fiert. Atentie sa alegeti o oala destul de incapatoare , sa nu o umpleti mai mult de 3/4 de sarmale ca sa aiba loc ca acestea sa creasca.
    Dupa ce ati pun varza pe fundul oalei se aseaza sarmalele una cate una incepand din exterior spre centru oalei. In centrul primului rand se aseaza ciolanul afumat si se incepe cu al doilea rand tot asa din exterior spre interior acoperind ciolanul din mijloc cu sarmale.
  • Dupa ce ati asezat toate sarmalele se pune un strat de varza taiata la fel ca si pe fundul oalei.
    Intr-un bol se amesteca 50 ml pasta de rosii cu apa si un pic de sare si se toarna peste sarmale. Daca este nevoie mai adaugati apa pana cand se acopera toate sarmalele .Se lasa la fiert la foc foarte mic aprox 30-40 min. Depinde de oala si de numarul sarmalelor. Se probeaza prima sarma de sus iar daca aceasta este fiarta se poate opri focul. Se scot cu o lingura din oala , se pun pe un platou sau o farfurie si se servesc cu smantana dupa gust.


Poze

Sarmale
Sarmale - poza 2
Sarmale - poza 3
Sarmale - poza 4
Sarmale - poza 5
Sarmale - poza 6
Sarmale - poza 7
Sarmale - poza 8
Sarmale - poza 9
Sarmale - poza 10
Sarmale - poza 11

Întrebări:




Comentarii:

02/10/2016

De la bun inceput : sarmalele nu ies bune decat folosind varza murata !

(0) (0) Abuz
02/10/2016

E o reteta excelenta , daca nu se stie cind varza este dulce pentru asta se adauga pasta de rosii sau bulion, acum fiecare gospodina face sarmalele in functie de zona , in functie de gust, dupa mine aceasta reteta e excelenta , mie imi plac sarmalele si cu varza dulce si cu varza murata , nai invatati si experimentati si astfel de sarmale, nu aruncati cu vorbele pentru ca asa cum am spus depinde ce gust aveti si nu sunteti obligate sa faceti la fel. Multumesc

(0) (0) Abuz
02/10/2016

"adiCA CAtredegetul" Inca o individa care gateste cu KK.

(0) (0) Abuz
constanta_s2014
constanta_s2014, 02/10/2016

Pentru ca varza este dulce sarmalele nu vor avea niciun gust asa ca ar trebui adaugat niste bors ca sa le dea putina acreala. Nu sunt de acord cu ceapa si carnea calite ca pentru musaca si nici de amestecul de carne porc cu vita; traditional sarmalele se fac numai cu carne de porc si cel mai bine este sa tocam noi carnea in casa ca sa stim ce mancam. Si nu stiu ce cauta patrunjelul in sarmalele in foaie de varza, daca ar fi fost in foaie de vita sau tei era ok, dar asa nu-si are locul aici. Dupa ce au fiert o perioada pe flacara sarmalele ar trebui date si la cuptor putin ca sa se rumeneasca frumos si sa fie mai gustoase.

(0) (0) Abuz
02/10/2016

Varza nu e murata, altfel sarmalele pentru mine nu sint bune.

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Sarmale din kale (la cuptor)
Sarmale din kale (la cuptor)
20 porții
45 min
Foarte ușor
Rețetă Chiftele cu miez de mozzarella
Chiftele cu miez de mozzarella
3 porții
40 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Rosii umplute - simplu si gustos
Rosii umplute - simplu si gustos
6 porții
1 h 25 m
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Pâté berrichon - ruladă de paște
Pâté berrichon - ruladă de paște
6 porții
1 h 20 m
Foarte ușor
4.1 / 5
Rețetă Chiftelute ikea cu sos
Chiftelute ikea cu sos
6 porții
45 min
Foarte ușor
5 / 5

Articole conexe

Mâncăruri delicioase pentru postul Crăciunului Mâncăruri delicioase pentru postul Crăciunului Retete de …sarmale Retete de …sarmale

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează