Tochitura moldoveneasca

(4.61/5 - 1376 voturi)
179 comentarii

Ingrediente

500 g pulpa de porc

300 g carnati afumati (din pacate eu nu i-am avut)

200 g slanina (idem)

3 linguri untura (sau ulei)

1 pahar vin alb sec

4-5 catei usturoi

3 linguri pasta de tomate (optional)

sare,piper,boia de ardei dulce,cimbru,dafin

200 ml apa (sau supa)

200 ml vin sec

mamaliguta

1 ou pentru fiecare

Preparare

Nu mai mancasem de multi ani o tochitura,iar gerul de afara parca cerea si el niste mamaliguta fierbinte cu o carne de porc bine fripta care ti se topeste-n gura si niste branza de burduf,cu un ochi si alaturi niste muraturi.Deja v-am facut pofta,asa-i ? Si ca o moldoveanca 100% ce sunt,m-am gandit ca e rusinica sa nu fac o tochitura ca-n Moldova.Variante sunt multe,de la adaos de ceapa,rosii,ardei,ciuperci etc , pana la altele mai gogonate. De obicei se adauga si carnati,insa cum eu locuiesc in Italia,am incercat de data asta sa ma adaptez cu ce am avut.Si asa am fost norocoasa sa am muraturi de acasa si branza de burduf.Stim cu totii ca nu exista reteta perfecta sau exacta,si ca gusturile nu se discuta,insa eu de un lucru sunt sigura: tochitura asta a fost bunnnaaa,dar buuunnaa rau !!!!

Punem untura in ceaun,iar cand s-a incins adaugam slanina daca o avem si pulpa de porc taiata cubulete.Amestecam bine,pana slanina incepe sa se topeasca iar carnea se albeste pe toate partile.

Acum adaugam supa sau apa,sare,piper si condimentele dorite, jumatate din usturoiul tocat marunt, si lasam sa fiarba pana se evapora tot lichidul si incepe sa sfaraie din nou.Acum punem si carnatii ,si 1-2 foi de dafin udate si stoarse pentru a evita arderea lor in uleiul incins.

In acest punct verificam carnea.Daca e destul de patrunsa,trecem la etapa urmatoare,daca nu,mai punem un pahar de apa sau supa si lasam pana la evaporarea completa.

Mai lasam putin si stingem cu un pahar de vin sec de calitate (eu am pus alb) , si punem si restul usturoiului si pentru cine vrea putina culoare si putin sos peste mamaliguta,punem si 3 linguri de pasta de tomate diluata cu putina apa.

Amestecam bine si lasam sa scada acoperind partial cu un capac.

Facem mamaliguta, dupa gustul fiecaruia.Traditia o cere cu o consistenta mai tare.
Pregatim tigaia cu ulei,pentru ochiuri.

Intindem toate farfuriile si trecem la impartit: cu o lingura punem mamaliguta in fiecare farfurie,(sau o punem intr-un castronel uns cu putin ulei si o rasturnam pe farfurie) deasupra ei,in mijloc,punem cate un ochi,abia facut.
In jurul mamaligutei punem carnea,iar in jurul oului branza de burduf,feta sau telemea.Ar fi fost minunati si niste carnaciori, de asta am si dat reteta originala,eu m-am adaptat doar.

Ornam cu o frunzulita de patrunjel si servim cu muraturi si cui ii place,un pahar de vin rosu.

Cand am terminat de mancat si am inceput sa primesc complimente m-am mai simtit o data mandra ca sunt moldoveanca.

Întrebări:








Punctează această reţetă:

Comentarii (179):

02/08/2012

Moldovean in Franta, casatorit de 15 ani cu o franceza careia ii place sa gateasca si sa manance, am sa-i dau reteta (face deja sarmale, ciorba de burta, borsuri diverse). Copiii adora mancarurile moldovenesti, rustice, cu mult usturoi si mamaliga!
Pacat numai ca in Franta unele ingrediente nu sant usor de gasit: carnea de porc grasa nu este... prea grasa, carnaciorii lor nu sant la fel de picanti si savurosi ca ai nostri, mamaliga este foarte (prea) fina, cat de branza de burduf, nu s-a auzit niciodata pe malurile Senei (nevasta-mea face un amestec de branza italieneasca plus parmezan bine facut, ca sa obtina o branza iute, care seamana un pic cu branza noastra moldoveneasca de burduf...)
Pofta buna la toate si la toti!

(0) (0) Abuz
24/11/2014

Nu vezi mamaliga???e o chestie galbena,dar pusa branza aia deasupra....si oricum la ingrediente este specificata si mamaliga.nu sunt moldoveanca,dar halal coment.nu sunt cea care a postat reteta,insa mi se pare lipsa de respect felul de adresare,ceea ce da de inteles ca n-ai cei 7 ani de acasa tu care te dai de parca ai fi de o inalta clasa sociala.******

(0) (0) Abuz
pescaru_g2013
pescaru_g2013, 17/05/2013

Am facut conform retetei. Nu am branza de burduf si in loc de vin sec an folosit ub Chardone de Murfatlar. Asta aveam in casa. Nu prea am eu rabdare sa astept sa se consume toate etapele, insa in rest am pus tot ce scrie. Voi vedea cum a iesit cand se va mai raci un pic. Este prea devreme sa mananc la ora 10,oo de pranz. La gust este ok.

(0) (0) Abuz
08/02/2013

Sa le facem mancaruri romanesti la italieni, ca prea se lauda cu mancarurile lor simple si de saracie,ex. paine uscata inmuiata in apa stropita cu ulei si bulion,paine arsa data cu ulei si rosii siverdeata fiarta( "la verdura") ,"mociorlita" in ulei incins. Traiasca Romania si mancarea romaneasca !

(0) (0) Abuz
28/03/2015

Invata Acum GRATUIT Sa Faci Bani cu un Sistem Foarte Simplu
Sistemul The Pirate Trader iti arata Absolut Gratuit cum sa faci bani
online cu o metoda foarte simpla si legala. Intra acum pe site:
www.thepiratetrader.ro/aff051.html

am gătit această rețetă
(0) (0) Abuz
08/02/2013

Da, si mie imi plac bucatele ....calorice!Iarna merge.Si, desi sunt si eu moldovanca de la Iesi, tre' sa recunosc ca nu am facut niciodata tochitura, doar am mancat-o facuta de bunica si tare buna mai era!!

(0) (0) Abuz
20/01/2014

Oameni buni! O reteta este o reteta: clara si explicita. Nu intereseaza pe nimeni ce a gasit autorul prin frigider sau ce nu a gasit. E problema lui, dar atunci nu mai este o reteta culinara!

(0) (0) Abuz
28/04/2014

Buna, nu sunt moldoveanca, dar reteta ma impresioneaza si o sa incerc sa o fac cu mare drag asa o sa descoper si alte retete culinare si din alte parti ale romaniei, merci ptr reteta.

(0) (0) Abuz
23/12/2013

Cand e frig afara in miez de iarna nimic nu e mai potrivit daca ti-e foame decat o tochitura moldoveneasca asa cum scrie la carte.

(0) (0) Abuz
14/11/2014

Tochitura moldoveneasca fara MAMALIGUTA......halal moldoveanca, cred ca gasesti in Italia malai ca sa faci o mamaliga

(0) (0) Abuz

Sort:    Filter:

Rețete inrudite

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic:

(c) Madeinwork | Mențiuni legale