Petitchef

Diplomat cu ciocolata si zmeura

Desert
6 porții
40 min
35 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 6
blat si "piscoturi"

1-1/2 cana faina

3/4 cana cacao

un praf de sare

1 lingurita bicarbonat

60 ml ulei (1/4 cana)

160 ml lapte de soia

100 ml sirop de artar sau miere

1 lingurita otet sau suc de lamaie

esenta de vanilie

mousse de ciocolata

750 ml lapte de soia

150 g ciocolata 85% cacao (fara adaos de lapte)

3 linguri amidon

6 g agar-agar (pudra)

6 linguri zahar sau chiar 10 linguri pt. varianta mai dulce

esenta de vanilie

esenta de migdale sau de rom

decor

400 g zmeura congelata

1 lingura amidon dizolvata intr-o lingura de apa

sirop de zmeura pt. insiropat blatul

Preparare

  • Blatul: intr-un castron se cern impreuna ingredientele uscate (faina, cacaua, sarea, bicarbonatul); in alt castron se amesteca bine ingredientele umede (laptele de soia, siropul, otetul si esenta de vanilie).
  • Ingredientele umede se toarna peste cele uscate si se omogenizeaza - rezulta o compozitie putin mai legata decat cea de chec, lipicioasa si elastica. Mai putin de jumatate din aceasta compozitie se toarna intr-o punga sau un cornet pentru frisca si in tava, pe hartie de copt, se spriteaza "piscoturi" (unul langa altul) de inaltimea formei de copt.
  • Toata aceasta "banda de piscoturi" sa fie aproximativ egala cu lungimea cercului bazei formei de tort deci daca se foloseste o forma cu diam. de 20cm aceasta lungime va fi aproximativ de 63 cm (bineinteles ca aceasta lungime se poate imparti in doua sau trei in functie de lungimea tavii fiecaruia .
  • Restul de compozitie se toarna in forma de tort si se niveleaza. Atat blatul cat si "piscoturile se coc in jur de 20~30 min. sau pana sunt gata (piscotelele se coc mai repede fata de blat deci atentie sa nu se arda :) ). Cand sunt gata se scot toate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
  • Mousse: intr-o oala se dizolva agarul si amidonul in laptele de soia, se adauga si zaharul si se tine pe foc, amestecand, 2~3 minute - masurate din momentul in care a inceput sa fiarba compozitia. Se ia de foc, se adauga ciocolata tocata si se amesteca pana ce aceasta s-a dizolvat complet. Dupa ce s-a mai racorit putin crema se adauga si esentele. Totul se pune in blender si se mixeaza bine.
  • Peretii formei tort se tapeteaza cu "banda de piscoturi", in mijlocul lor se pune foaia de blat (din care s-a decupat o margine de 3~5 mm astfel incat noua foaie de blat sa fie putin mai mica in diametru). Aceasta se insiropeaza cu sirop de zmeura. Peste blat se toarna mousse-ul de ciocolata se niveleaza si se da la frigider. (Pentru cine foloseste zmeura proaspata, o poate aranja deasupra mousse-ului, presand putin fiecare zmeurica incat aceasta sa intre putin in mousse, dupa care poate da tortul la frigider - care de la pasul acesta este gata.
  • Decor: zmeura congelata se pune pe foc mic si se lasa pana incepe sa lase putin suc; se adauga amidonul dizolvat, se amesteca si se mai tine pana ce toata compozitia incepe sa se lege. Se lasa sa se racoreasca dupa care se toarna peste mousse si se da din nou la rece.

Poze

Diplomat cu ciocolata si zmeura, poza 1Diplomat cu ciocolata si zmeura, poza 2Diplomat cu ciocolata si zmeura, poza 3Diplomat cu ciocolata si zmeura, poza 4




Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Diplomat cocktail
Diplomat cocktail
4 porții
1h15m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Tort cu ciocolata alba si zmeura
Tort cu ciocolata alba si zmeura
8 porții
55 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Tort de zmeura cu coacaze negre si sos de ciocolata
Tort de zmeura cu coacaze negre si sos de ciocolata
8 porții
3h20m
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Bavareza cu zmeura si ciocolata alba
Bavareza cu zmeura si ciocolata alba
12 porții
3 ore
Dificil
4.8 / 5
Rețetă Chec cu ciocolata si pere
Chec cu ciocolata si pere
6 porții
1 oră
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Ciocolata de casa vegana
Ciocolata de casa vegana
6 porții
2h10m
Foarte ușor

Rețete

Articole conexe

Cea mai buna ciocolata! Ciocolata de casa!Cea mai buna ciocolata! Ciocolata de casa!Ciocolata neagra, dulcele permisCiocolata neagra, dulcele permisInvata sa topesti ciocolata ca un profesionistInvata sa topesti ciocolata ca un profesionist

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: