Petitchef

Hachis parmentier

Felul principal
4 porții
40 min
15 min
Ușor
Este o reteta frantuzeasca, mai exact un "gratinat" cu piure de cartofi, carne tocata si legume tocate marunt acoperite de cele mai multe ori de un strat de branza rasa. Exista si variatii in care se foloseste carne de pui.
In Belgia ( zona Flamanda ) se numeste "Gehakt Parmentier" sau "Jagerschotel" iar in Anglia este cunoscuta sub numele de "Shepherd's pie" - daca este facuta cu carne de miel - , "Cottage Pie" - cu carne de vita - Fisherman's Pie - evident cu peste sau "Shepherdess pie" care este varian.

Ingrediente

Numarul de porții: 4
1 conopida sau 500gr congelata

700gr carne tocata ( vita sau mix vita-porc)

1 kg cartofi


1 ceapa medie

1 ou

cimbru

rozmarin

100gr branza emmentaler rasa

unt sau ulei de masline pentru prajit

sare si piper

Pentru bechamel

3 linguri cu varf de faina

70 gr unt

o cana cu lapte

50 gr branza emmentaler rasa

nucsoara

sare si piper

Preparare

  • Etapa 1 - Hachis Parmentier
    Fierbeti cartofii, adaugati un cub de unt, sare, piper si putina nucsoara si ii pasati.
    Adaugati laptele si oul si continuati sa pasati pana obtineti un piure fin.
  • Etapa 2 - Hachis Parmentier
    Fierbeti conopida doar "al dente" si o treceti pe sub apa rece pentru a stopa gatirea.
    Intr-o tigaie incingeti untul/uleiul ( eu am pus din ambele ) si prajiti prazul si ceapa pana devin transparente.
  • Etapa 3 - Hachis Parmentier
    Adaugati carnea si prajiti pana aceasta prinde o culoare usor aurie. Condimentati daca este nevoie.
  • Intre timp pregatiti sosul bechamel.
    Topiti untul intr-o craticioara, adaugati faina si amestecati apoi adaugati treptat laptele si branza rasa pana cand aceasta s-a topit si sosul s-a ingrosat (dar nu foarte gros)
    Condimentati cu un praf de nucsoara, sare si piper.
  • Etapa 5 - Hachis Parmentier
    Asezati piureul in vasul pentru cuptor.
  • Etapa 6 - Hachis Parmentier
    Turnati carnea deasupra.
  • Etapa 7 - Hachis Parmentier
    Asezati bucatile de conopida iar apoi sosul bechamel.
    Asezati branza rasa peste tot si bagati la cuptor la 180°C pana aceasta prinde o crusta aurie.

Poze

Hachis Parmentier, poza 1
Hachis Parmentier, poza 2
Hachis Parmentier, poza 3
Hachis Parmentier, poza 4
Hachis Parmentier, poza 5
Hachis Parmentier, poza 6
Hachis Parmentier, poza 7
Hachis Parmentier, poza 8
Hachis Parmentier, poza 9

Întrebări:




Comentarii:

marcella_n2013
marcella_n2013, 09/09/2013

Dar uitati cu desavirsire legumele; reteta mea canadiana cuprinde in amestec cu carnea, ceapa, mazare boabe-n din conseva, congelata, , telina verde(tulpini) usturoi... pofta buna! in lmba canadiana se cheama in franceza Pate' chnois(pateu chinezesc) si nu se foloseste orezul!

am gătit această rețetă (0) (1) Abuz
07/09/2013

O mancare foarte grea si cu atatea sosuri si crème....cam gretoasa! Dar.......arata bine!
Ca o completare: inainte de-a se da la cuptor, presarati pesmet peste crema béchamel, ptr. o gratinare (crusta) mai crocanta!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
stela, 12/06/2019

Si eu fac dar pun piure ,carne ,piure ,cascaval ras sau mozzarella ,nu adaug legume in carne.Calesc ceapa cu carnea cu sare ,piper si usturoi si suc de rosii si o fierb cam 20 min sa se evapore din zeama si ii spunem musaca cu piure de cartofi

(0) (0) Abuz
20/09/2013

Excelent

(0) (0) Abuz
07/09/2013

E f.bun cunosc reteta

(0) (0) Abuz
07/09/2013

Buna

(0) (0) Abuz
07/09/2013

O idee minunata!!

(0) (0) Abuz
07/09/2013

Minunat !

(1) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Lasagna
Lasagna
4 porții
1h20m
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Lasagna-reteta traditional italiana
Lasagna-reteta traditional italiana
8 porții
6h20m
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Parmentier de canard
Parmentier de canard
4 porții
1h5m
Foarte ușor
4.1 / 5
Rețetă Hachis Parmentier - varianta usoara
Hachis Parmentier - varianta usoara
6 porții
1 oră
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă French Taco
French Taco
2 porții
45 min
Foarte ușor
3.5 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei