Orezul este astazi una dintre cele mai consumate cereale din lume. Datorita proprietatilor sale nutritive si gastronomice, el este alimentul de baza a peste jumatate din populatia planetei.
Orezul este bogat in carbohidrati si nu contine aproape deloc grasime, nu are colesterol si are un continut scazut de sare. In general, orice tip de orez, fie ca este maro sau alb, este considerat o sursa buna de vitamine si minerale dar si o sursa de proteine, continand toti cei 8 aminoacizi esentiali.
De asemenea, orezul nu contine gluten si este usor digerabil, ceea ce il face o buna alegere inclusiv pentru copii sau pentru persoane cu probleme digestive sau alergii.
Orezul confera o senzatie rapida de satietate organismului si este usor de pregatit, timpul de gatire nedepasind 20-50 de minute, in functie de tipul de orez folosit. Printre cele mai cunoscute tipuri de orez se numara: orez alb cu bob lung, orez brun cu bob lung, orez basmati, orez risotto, orez salbatic, orez alb cu bobul rotund, orez brun cu bobul rotund, orez salbatic cu bobul rotund si orez rosu.
Cunoscatorii stiu ca in functie de felul de mancare pe care dorim sa il pregatim trebuie ales tipul de orez potrivit, in caz contrar reteta este compromisa. Orezul cu bobul scurt, rotund este potrivit pentru pregatirea deserturilor, de tip budinca sau a mancarurilor care presupun amestecarea orezului cu tocatura de carne; orezul cu bobul potrivit este folosit la risotto iar orezul cu bobul lung este ideal pentru pregatirea salatelor si garniturilor deoarece boabele de orez nu se lipesc.
Comentarii:
Bine venite, te scot din criză când nu mai știi ce să faci la repezeală, iar în perioada de vară este ușor de gătit iar combinațiile în funcție de cum dorește fiecare. Mulțumesc Petitchef, aștept în continuare mmm. . . bunătăți, ciao!
Excelente retete
Da' pentru diabetici exista vre-un orez potrivit ?
Am înțeles că japonezi sun de statură mică și majoritate poartă ochelari din cauza că sunt mari consumatori de orez nu și de legume sau fructe ,adică vitamine.
Orezul e foarte bun,dar cum putem sa-l deosebim de cel artificial de plastic pot sa spun asa ? Am intilnit asa ceva,sa topit la fiert aproape de tot a ramas pete ca petele de petrol pe suprafata apei din oala,iar la prajit sa facut ca si cind ai fi topit plastic propriu zis.
Orezul si simplu e fooooaaaarte bun!!!!!!!!!!!!!!!Iar cel cu ciuperci e cel mai bun!Multumesc pentru colectie!
Super
Excelent!!!