Petitchef

Tort Basarabean

Desert
8 porții
20 min
35 min
Foarte ușor

Ingrediente

8

Preparare

  • Untul foarte rece, taiat bucatele mici, il amestecam cu faina, praful de copt, oul, coniacul si 200g smantana. Framantam repede, astfel incat ingredientele sa nu se incalzeasca, pana obtinem un aluat elastic, pe care il acoperim si il lasam la frigider cam o ora.
  • In acest timp ne innegrim pe degete, sau rugam pe cineva, si scoatem samburii de la visinele din compot. Noi am folosit 2,5 borcane de 800 g de compot, adica multe visine.
  • Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in 15 parti egale; e util sa folositi un cantar de bucatarieca sa le faceti cat mai apropiate ca greutate. Lasam afara 3 - 4 bilute astfel formate, iar pe restul le tinem la frigider cat timp le modelam pe primele.
  • Aluatul trebuie sa fie rece ca sa fie usor de lucrat, altfel devine lipicios.Luam o biluta, o modelam cu palmele pana obtinem un rulou, pe care il intindem cu facaletul intr-o fasie destul de ingusta, si lunga cat sa incapa in tava. Asezam un sir de visine si lipim capetele de aluat deasupra fructelor.
  • Procedam la fel cu restul bilelor de aluat, pana umplem tava, in care am pus hartie de copt, cu betigase de aluat si visine. Noi am copt o data 8 si o data 7 betigase.Dam la cuptor pentru 40 - 50 min, la foc potrivit, 180 de grade, pana cand sunt rumenite. Le lasam sa se raceasca si pregatim crema.
  • Amestecam cele 600 g de smantana cu mascarpone, zaharul pudra si coaja de lamaie. Asezam betigasele pe un platou: 5 la baza, apoi 4, 3, 2 si 1. Peste fiecare "nivel" turnam crema fara retinere.
  • Imbracam tortul si la suprafata in crema, nu insistam la capete, pentru ca le vom taia. Punem tortul la frigider pentru 9 - 10 ore, pentru ca betigasele sa se insiropeze. Inainte de a-l servi, taiem capetele si presaram ciocolata, pas peste care noi am sarit, tortul este excelent si asa, simplu. Caloriile sunt cam 270 la 100 de grame, acceptabil daca ne gandim cata smantana e aici, asa ca am folosit-o pe cea mai slaba.


Poze

Tort Basarabean
Tort Basarabean - poza 2
Tort Basarabean - poza 3

Întrebări:




Comentarii:

ZZ, 15/06/2020

In R. Moldova crema se face cu smantana si zahar,
se folosesc visine proaspete, sau se mai fac visine in sucul lor (visine fara samburi cu putin zahar si se fierb 5-10 min si se pun in borcane pt. iarna).

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
gabrielac1607, 27/02/2021

Se numeste Cusma lui Guguta de fapt. Este foarte buna aceasta prajitura

(0) (0) Abuz
20/10/2016

Nu inteleg de ce se numeste aceasta prajitura cu aluat fraged si fructe tort .

(1) (3) Abuz
18/01/2014

Arata super si e si delicioasa! copiii mei o prefera!!!

(0) (0) Abuz
19/09/2013

Super

(0) (0) Abuz
03/01/2013

Foarte gustoasa

(0) (0) Abuz
04/05/2012

E FOARTE GUSTOS

(0) (0) Abuz
21/09/2011

MI-A ESIT CREMA PUTIN CAM ASPRA IN REST ESTE OK SI ASPECT SI GUST

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Tort padurea neagra - reteta pas cu pas
Tort padurea neagra - reteta pas cu pas
8 porții
3 h 20 m
Dificil
4.8 / 5
Rețetă Tort exotic cifra - cu mango si fructul pasiunii
Tort exotic cifra - cu mango si fructul pasiunii
8 porții
1 h 2 m
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Tort iepuras
Tort iepuras
16 porții
1 h 25 m
Ușor
4.3 / 5
Rețetă Tort cu ciocolata si caramel sarat
Tort cu ciocolata si caramel sarat
9 porții
10 h 55 m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Tort de halloween cu glazură diabolică
Tort de halloween cu glazură diabolică
8 porții
2 ore
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Tort despacito
Tort despacito
8 porții
1 h 20 m
Foarte ușor
4.9 / 5

Articole conexe

Torturi festive de sărbători Torturi festive de sărbători Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoase Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoase Torturile – bijuterii dulci, pline de culoare! Torturile – bijuterii dulci, pline de culoare!

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează