Petitchef

Tort basarabean

Desert
8 porții
20 min
35 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 8
2 - 3 borcane compot visine

550 g faina

1 ou

30 ml coniac

200 g unt

250 g + 600 g smantana

100 g zahar pudra


1 lingurite coaja de lamaie cu zahar

1 praf de copt

ciocolata rasa sau bilute de ciocolata

Preparare

  • Untul foarte rece, taiat bucatele mici, il amestecam cu faina, praful de copt, oul, coniacul si 200g smantana. Framantam repede, astfel incat ingredientele sa nu se incalzeasca, pana obtinem un aluat elastic, pe care il acoperim si il lasam la frigider cam o ora.
  • In acest timp ne innegrim pe degete, sau rugam pe cineva, si scoatem samburii de la visinele din compot. Noi am folosit 2,5 borcane de 800 g de compot, adica multe visine.
  • Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in 15 parti egale; e util sa folositi un cantar de bucatarieca sa le faceti cat mai apropiate ca greutate. Lasam afara 3 - 4 bilute astfel formate, iar pe restul le tinem la frigider cat timp le modelam pe primele.
  • Aluatul trebuie sa fie rece ca sa fie usor de lucrat, altfel devine lipicios.Luam o biluta, o modelam cu palmele pana obtinem un rulou, pe care il intindem cu facaletul intr-o fasie destul de ingusta, si lunga cat sa incapa in tava. Asezam un sir de visine si lipim capetele de aluat deasupra fructelor.
  • Procedam la fel cu restul bilelor de aluat, pana umplem tava, in care am pus hartie de copt, cu betigase de aluat si visine. Noi am copt o data 8 si o data 7 betigase.Dam la cuptor pentru 40 - 50 min, la foc potrivit, 180 de grade, pana cand sunt rumenite. Le lasam sa se raceasca si pregatim crema.
  • Amestecam cele 600 g de smantana cu mascarpone, zaharul pudra si coaja de lamaie. Asezam betigasele pe un platou: 5 la baza, apoi 4, 3, 2 si 1. Peste fiecare "nivel" turnam crema fara retinere.
  • Imbracam tortul si la suprafata in crema, nu insistam la capete, pentru ca le vom taia. Punem tortul la frigider pentru 9 - 10 ore, pentru ca betigasele sa se insiropeze. Inainte de a-l servi, taiem capetele si presaram ciocolata, pas peste care noi am sarit, tortul este excelent si asa, simplu. Caloriile sunt cam 270 la 100 de grame, acceptabil daca ne gandim cata smantana e aici, asa ca am folosit-o pe cea mai slaba.

Poze

Tort Basarabean, poza 1Tort Basarabean, poza 2Tort Basarabean, poza 3


Comentarii:

20/10/2016

Nu inteleg de ce se numeste aceasta prajitura cu aluat fraged si fructe tort .

(0) (2) Abuz
18/01/2014

Arata super si e si delicioasa! copiii mei o prefera!!!

(0) (0) Abuz
19/09/2013

Super

(0) (0) Abuz
03/01/2013

Foarte gustoasa

(0) (0) Abuz
04/05/2012

E FOARTE GUSTOS

(0) (0) Abuz
21/09/2011

MI-A ESIT CREMA PUTIN CAM ASPRA IN REST ESTE OK SI ASPECT SI GUST

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tort iepuras
Tort iepuras
16 porții
1h25m
Ușor
3 / 5
Rețetă Tort padurea neagra - retata pas cu pas
Tort padurea neagra - retata pas cu pas
8 porții
3h20m
Dificil
4.8 / 5
Rețetă Tort cu ciocolata si caramel sarat
Tort cu ciocolata si caramel sarat
9 porții
10h55m
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Tort alb cu visine si ciocolata
Tort alb cu visine si ciocolata
10 porții
1h5m
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Tort foret noire (pentru micuta denisa)
Tort foret noire (pentru micuta denisa)
3 porții
1 oră
Foarte ușor
3.7 / 5
Rețetă Tort belcolade
Tort belcolade
4 porții
1h30m
Foarte ușor
4.7 / 5

Rețete

Articole conexe

Cake pops sau tort-acadeleCake pops sau tort-acadele

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: