Petitchef

Mii de rețete sunt pe Petitchef


Martie, Mărțișor

Martie, Mărțișor

Luna martie aduce in atentie sarbatoarea Martisorului, cat si una dintre cele mai cunoscute legende ale traditiei romanesti, “Zilele babei Dochia” sau “Babele” si conform traditiei trebuie sa ne alegem o zi din cele noua pentru a ne reprezenta. Iar cum va fi vremea in acea zi, asa ne va fi si noua norocul in anul respectiv.
De altfel, in cultura moderna, luna martie este luna in care toate femeile sunt sarbatorite. Femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. Snurul de martisor (despre care unele legende populare spun ca ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte), alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept si se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele, dupa care martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".



Ultimele rețete postate

Rețetă Paste cu un sos de ton, fistic și lămâie Paste cu un sos de ton, fistic și lămâie Rețetă Ciorbă vegetariană, parfumată și gustoasă prin excelență Ciorbă vegetariană, parfumată și gustoasă prin excelență Rețetă Hummus cu lămâie confiată Hummus cu lămâie confiată Rețetă Paste cu varză roșie și nucă Paste cu varză roșie și nucă Rețetă Crochete de pește cu lămâie Crochete de pește cu lămâie Rețetă Tăiței de orez cu ciuperci și ou fiert moale Tăiței de orez cu ciuperci și ou fiert moale Rețetă Samosas cu macrou și cremă de brânză Samosas cu macrou și cremă de brânză Rețetă Faux-mage cu usturoi proaspăt și ierburi (brânză vegană făcută din soia!) Faux-mage cu usturoi proaspăt și ierburi (brânză... Rețetă Tagine de pui, lămâie și măsline (super ușor de făcut!) Tagine de pui, lămâie și măsline (super ușor de făcut!) Rețetă Supă cremă din varză kale (gătită la oala sub presiune) Supă cremă din varză kale (gătită la oala sub presiune) Rețetă Huevos rotos, rețeta spaniolă super ușoară, cu cartofi și ouă Huevos rotos, rețeta spaniolă super ușoară, cu cartofi... Rețetă Boluri din churros (la cuptor) Boluri din churros (la cuptor)

Rețete de sezon

Cartofi Cartofi Clementina Clementina Dovleac Dovleac Dude Dude Feta Feta Hamsie Hamsie Kiwi Kiwi Lamaie Lamaie Mar Mar Miez de nuca Miez de nuca Morcov Morcov Nuca de cocos Nuca de cocos Papaya Papaya Para Para Piept de pui Piept de pui Praz Praz Rosii Rosii Sfecla rosie Sfecla rosie Smochina Smochina Somon Somon Spanac Spanac Strugure Strugure Vinete Vinete Vita Vita Ardei umpluti Ardei umpluti

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.


Vezi mai multe reţete


Articole Petitchef

2021 - Anul international al fructelor si legumelor

2021 - Anul international al fructelor si legumelor
La 15 decembrie 2020, la Roma, directorul general al FAO, a lansat Anul international al fructelor si legumelor 2021, se arata pe www. fao. org. FAO si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca fiecare adult...

Cateva sfaturi culinare pentru pregatirea conopidei

Cateva sfaturi culinare pentru pregatirea conopidei
Conopida are un miros placut, nu foarte puternic, dar proaspat, este crocanta si are un gust usor dulce. Poate sa fie murata, fiarta in apa sau la aburi, prajita, coapta, facuta pane sau consumata ca atare. Se...

Retete de toamna cu...dovleac

Retete de toamna cu...dovleac
Dovleacul este un aliment complex, cu un pret accesibil, de la care sunt folosite florile, semintele si miezul; fiind o leguma tare care se consuma cu precadere prelucrata termic, dovleacul este un produs care se...

10 retete cu...capsune

10 retete cu...capsune
Sezonul capsunilor a inceput, iar mirosul imbietor al acestora este mai mult decat ispitor, este un indemn de a le cumpara. Noi va sfatuim sa cumparati fructe si legume de sezon si nu crescute fortat in sere, numai...

Cum sa faci pepite de ciocolata acasa

Cum sa faci pepite de ciocolata acasa
Daca aveti ciocolata, timp, stati bine cu indemanarea, va puteti realiza singuri, fulgii de ciocolata. Va aratam noi in video reteta de mai jos ce simplu este.

15 retete cu ton

15 retete cu ton
Nicio inspiratie pentru cina? Optati pentru o reteta rapida si economica. In plus, conservele de ton reprezinta o modalitate convenabila de a satisface consumul recomandat de peste. Descoperiti cele mai bune 15 retete...

15 retete de deserturi cu branza

15 retete de deserturi cu branza
Deserturi pufoase si delicioase cu branza dulce sau sarata. Se pregatesc rapid, iar ingredientele sunt la indemana. Retetele sunt explicate pas cu pas in imagini. →

Ce poti sa gatesti cu naut?

Ce poti sa gatesti cu naut?
O cutie de naut, are intrebuintari culinare multiple Haideti sa vedem impreuna 8 retete perfecte ce pot fi facute cu naut. → Dar tie, ce reteta iti place sa prepari cu naut?

5 sfaturi pentru a preveni caderea chipsurilor de ciocolata

5 sfaturi pentru a preveni caderea chipsurilor de ciocolata
Cand ai pofta de dulce, te gandesti la tort. Ei da, si ca sa fie si mai apetisant te-ai gandit sa adaugi chipsuri de ciocolata in ea? Odata ce aluatul tau este gata, il pui cu grija intr-o tava si il dai la cuptor....
Vezi mai multe articole