Ultima luna a toamnei a sosit! Se schimba vremurile, se schimba si lista cu legume de sezon. Iata care sunt legumele de sezon ale lunii noiembrie: sfecla, varza alba si varza rosie, varză de Bruxelles, conopida, telina si frunze de telina, praz, pastarnac, dovleac, ciuperci, hrean.
Varza - poate fi in fel si chip, este gustoasa, sanatoasa si accesibila. Varza este o pretioasa sursa de minerale si vitamine, are fibre si antioxidanti.
Sfecla rosie – este o sursa de neegalat de vitamine si minerale, pe care e bine sa nu o eviti. Sfecla rosie este printre cele mai bune surse de folati. Folatii sunt necesari pentru sinteza ADN-ului in cadrul celulelor. Se poate consumata cruda, in salate cu morcov, ridiche, castraveti, varza, etc. Se poate taia cubulete mici se se pregateste la aburi, apoi se serveste cu bucatele de unt si piper. De asemenea este foarte traditionala si sfecla murata.
Telina – datorita aromei, gustului, caloriilor putine, telina se poate folosi in tot felul de preparate. Frunzele sale sunt o sursa bogata de antioxidanti, flavonoizi.
Pastarnacul – cea mai placuta si rafinata aroma naturala. Se poate utiliza in supe, ciorbe, salate, mancaruri.
Ciupercile – au un gust deosebit, fiind suculente si carnoase. Ciupercile sunt perfecte in regimul vegetarian, deoarece au un continut bogat in proteine de calitate cu continut sarac de calorii.
Dovleacul – fie ca e copt sau folosit ca o umplutura pentru placinte, dovleacul este un real medicament pe care e bine sa-l iei pe tot parcursul lunii noiembrie. Este recomandat de dieteticieni in controlul colesterolului si in programelor de reducere a greutatii. Depoziteaza multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina E.
Hreanul – aduce un surplus de energie, binedispune, tine raceala la distanta, pune sangele in miscare.